Eva Kadlčáková: Kdopak to mluví

„Podívej, strejdo, jaký já mám kalhotky!“ povídám takhle jednou v neděli kamarádovi Klimendovi. „Cože?!“ vyvalí oči Klimenda a sjede mi zrakem pod pás. „Ježiš, ne!“ vyděsím se pro změnu já, „Mimino, mimino má kalhotky! Copak já ti řikam strejdo?...“

Už je to tak. My dospělí vedle malých dětí blbneme. Mluvíme za ně, šišláme, kňouráme a přemizujeme se. Projevujeme svoje souznění, svou lásku. Velmi často tak ale komunikujeme sami mezi sebou. Dospělí s dospělými – a o to je to komičtější:

„Ty máš ale bebinku,“ říká švagrová svému muži. A ten na to: „No to já mít mušim, to abych byl zdlavej.“ Kdyby v záběru nebylo i nemluvně s očkováním na ramínku, museli byste si myslet, že jde o scénu z mikrokomedie s Miroslavem Donutilem, kde šišlal na svou milenku tak dlouho, až mu to zůstalo.

Anebo (horší varianta): „No ta maminka ti ani nedá najíst, viď!“ praví tchýně s upřeným pohledem na křičícího kojence, ačkoli hlasité konstatování je zcela jasně určeno snaše. Ta v potu tváře dokončuje oběd a začíná litovat, že na něj paňmámu vůbec pozvala.

Další variantou je mateřské množné číslo: „Až se narodíme,“ začíná větu těhotná žena. „My jsme se počůrali,“ sděluje již povinuvší matka. „Bolelo nás bříško, ale pěkně jsme si prdli a už nás to netlááápííí,“ vysvětluje jiná a na důkaz radosti při slově netlápí rytmicky zatřese vykuleným robátkem.

Kojenecký věk je vůbec zlatým věkem vylučování. Je to snad jediné životní období civilizovaného Evropana, v němž celé jeho okolí oslavuje hlasité projevy jeho metabolismu: „Ty jsi ale šikulka, za takovej krkanec by se nemusel stydět ani starej dědek!“ Nebo: „Tak se ti tam podíváme, jestlipak on tam nebude poklad?“

Při pohledu na výsledek vyměšování dospělý nadšeně zvolá: „No to je ale pěknej bobeček, krásná hromádka, pořádnej macík!“ Žaludek se nám při nezávislém poslechu obrací. Ale jakmile se nám ve vlastní rodině vylíhne mláďátko, podobné věty nám začnou samy vyskakovat z pusy.

A nejenom nám - rodičům a prarodičům. To i sousedům v baráku a známým na ulici. Jedna z nejčastějších vět, kterou jsem slýchala, když jsem vozila své dudlající děcko, zněla: „Dyž vono z toho nic neteče, viď,“ přičemž mluvčí na mě, případně i na můj hrudník, spiklenecky mrkl.

Nějakou podobnou hlášku nad řvoucím kočárem pronesla onehdá i celá městská rada, ubírajíce se ze svého zasedání, pravděpodobně na pivko. A každý druhý zdravotník mi říkal „maminko“. No copak já byla nějaká jejich matka? Zbláznili se tady všichni? Aťsi! Je to jedno z nejkrásnějších magoření na světě…

Spustit audio