Eva Kadlčáková: Když je venku takhle krásně

Když je venku takhle krásně, tak mě ke vší hrůze přepadá melancholie. Ale taková ta sladká, nic depresivního. Zdá se mi, že léto, když žhne slunce na rozkvetlá řepková pole, jež smrdí i voní zároveň, je předurčeno ke sladkobolu.

Má to logiku, že se v létě extrémy snoubí. Velká výheň, sálavá energie a vyčerpání. Stín stromů a blaženost. Žhavá současnost, vlahé vzpomínky.

Mám to s nimi tak, že mě přepadají nenadále, třeba když mi něco cvrnkne do nosu. Ucítím nějakou květinu a odkudsi z hlavy vystřelí vzpomínka. Krátký obraz, který hned zmizí. A já se zarazím uprostřed chůze, musím se zastavit a lovím tu vzpomínku zpátky. Dá mi práci zachytit její ocásek a vytáhnout ji na světlo, pak se na ni soustředit a pomalu z ní něco vyčíst.

Třeba to, že když jsme tenkrát byli na Kuřidle, má lásko, vál jemný vítr a tobě zavlály kadeře přes obličej. A postavil sis mne před sebe, položil mi nataženou ruku přes rameno a ukázal někam do dálky. Voněl jsi svými feromony a ten dotek na pětkrát pěti centimetrech našich těl měl v sobě tolik vášně, že jsem něco tak koncentrovaného už později nikdy necítila.

Pak jsme si – a teď cítím palačinky - pak jsme si plácali palačinky, protože já jsem ještě nic jinýho neuměla, a chystali jsme se do kina od osmi, což byl důkaz toho, že už je nám patnáct, no a přišel tatínek, kterej mě měl na starosti, protože máma byla na zájezdu, tak přišel asi v půl a potkal se s náma a do okna mého pokoje svítilo červené večerní slunce, všichni měli ozářené obličeje něčím, co už se nikdy nevrátí a tatínek nám pokynul a pak se ke mně naklonil a povídá: ale je to brzy, Evičko, brzy s tvrdým y a brzičko s měkkým.

Tak takovéhle mám vzpomínky. A takové mám muže svého života. A mám je k smrti ráda, všechny, dosud a dosud. A ne, že ne…

Spustit audio