Fejetony11. listopadu  2017 v 14:20  

Eva Kadlčáková: Martinské rohlíky

Ilustrační foto - Foto: Andrea Zahradníková

Ilustrační fotoFoto: Andrea Zahradníková

Svatý Martin je tady! A přivezl čas šera, chladu a sněhu. Jak ho přežít? Přece pomocí energetické vzpruhy - Martinských rohlíků!

Připravíme si hladkou a polohrubou mouku, čtyři pěkná vejce, pořádnou hrudku másla, med a kvasnice. Už tato hromádka v nás budí pochyby: konáme správně? Nechystáme se náhodou roztočit inzulínový kolotoč, přiblížit se k obezitě, k cukrovce, ateroskleróze a jiným civilizačním chorobám? 

Možná ano. Ale máme v tom sychravém počasí na Martinské rohlíky opravdu velkou chuť, a tak si musíme najít i jiné argumenty: 

1. Mouka - z kila, které na zadělání těsta použijeme, tvoří celých deset deka bílkoviny - a to jsou základní stavební prvky pro naše těla. Pravda, tři čtvrtiny obsahu činí sacharidy - ale ty jsou co? Ty jsou důležitým zdrojem životního elánu! A zvlášť teď, v podzimním a zimním období, se doporučuje podávat energeticky bohatší stravu. Navíc z mouky získáme vitamíny skupiny B. 

2. Máslo - byť je jeho cena astronomická, není nad oříškovou chuť pravého másla! Pečivu dodá křehkost a loupavost, růžky rohlíčků budou prostě k sežrání. Navíc máslo obsahuje cenný vitamín D, který v zimě, kdy prakticky není sluníčko, jen obtížně hledáme. Déčko potřebujeme ke správnému fungování svalů, nervů, srážení krve, růstu buněk… Máslo má také velké množství vitamínu A, jenž se stará o to, abychom pomaleji stárli. Pečuje o naši pleť a oči, odstraňuje z těla pustošivé volné radikály. Sem s máslem! 

3. Vejce - „vraž tam čtyři žloutky“ znamená, že pokrmu předáme 11,2 gramu bílkovin, 96 miligramů vápníku, 420 miligramů fosforu a tři miligramy železa. To se projeví na pevnosti našich zubů a kostí, také nervy budeme mít jako špagáty a tváře jako slabikáře! 

4. Mléko - není to jen pouhá tekutina, je to velmi důležitá potravina a figuruje snad ve všech kolonkách s výčtem vitamínů a minerálů. Navíc je lahodné a je-li alespoň polotučné, rozpouštějí se v něm vitaminy A, D, E, K. Kdo pije jen odtučněné mléko, aby si k němu rovnou bral i prášek… 

5. Kvasnice - životabudič pro naši kůži. Více pevnosti, pružnosti, méně akné! 

6. Med - nahradíme-li dávku cukru medem, získáme fosfor, železo, vitamíny skupiny B a spoustu neocenitelných enzymatických látek předaných nám včeličkami jako vzácný biologický dar přispívající k naší zvýšené imunitě. A kdy víc potřebujeme být odolní vůči nepříznivým vlivům z vnějšku, než v čase plískanic? 

7. Mák - vůbec netušíte, kolik má černý mák bílého vápníku! Ve sto gramech je 1400 miligramů! To je dvanáct a půl krát víc než ve stejném množství mléka! Mák je i velmi bohatý na fosfor a železo - ať žije mák! 

8. Sezam - jako všechna semínka a oříšky přispívá k našemu bystrému úsudku. Až si tedy dopřejeme pár sezamem sypaných rohlíčků k odpolední kávě, můžeme si přitom s úspěchem vyluštit křížovku. A že jsou semena tučná? Ale omega mastnými kyselinami. A ty naše tělo nejen že vyžaduje pro svou regeneraci, ale rychle je i odbourává. Po omegách se hubne! 

9. Martinské rohlíky jako takové - podávané v rodinném kruhu - stmelí kolektiv a poskytnou nám neopakovatelné okamžiky společného štěstí. A kromě toho: Svatého Martina je přece jenom jednou do roka. Pročež Martinské rohlíky: buďte zdrávy! 

Pořad: Fejetony Evy Kadlčákové  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: sobota 14:20; repríza: neděle 07:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. ledna  2018 v 14:20     Audio  rubrika: Fejetony

    Eva Kadlčáková: Chvála plavání

    Šla jsem si tento týden zaplavat, mimo jiné i proto, abych vymyslela, o čem bude nový fejeton. A jak tak plavu, jak si tak báječně pod tou vodou žiju, sleduju čáry pod sebou a nad hladinou se zplna hrdla nadechuju,...

     
  • 17. ledna  2018 v 07:40     Audio  rubrika: Fejetony

    Na nekuřácké hospody jsme si zvykli, ale teď nikoho ani nenapadne vyvětrat

    Už více než půl roku se v českých restauracích, barech a dalších stravovacích podnicích nekouří. Po bouřlivé diskusi, zda je to dobře, nebo je to nepřijatelné omezování podnikatelských a lidských svobod, se mi zdá,...

     
  • 13. ledna  2018 v 14:20     Audio  rubrika: Fejetony

    Eva Kadlčáková: Na světě je přece krásně

    Stárnu. Asi. Tedy rozhodně. A nejen to. Děje se se mnou něco podivného. Něco normalizačního. Dostávám se do situací, kdy si spolu se starými lidmi říkám, tohle já už nemám zapotřebí, tohle mě už netěší, anebo nezajímá....

     
Jihočeský kraj
  Stav vozovky: sníh na vozovce, Dolní Dvořiště
  Srážky: husté sněžení, Dolní Dvořiště
  Srážky: sněžení, Majdalena

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace