Eva Kadlčáková: Žena řidič

Ženy MOHOU být skvělé řidičky, dokonce jednu takovou znám. Ženy si MOHOU MYSLET, že jsou výtečné šoférky. Takových znám hodně. Ženy ale z velké většiny NEJSOU širónky ani fitipaldky a sebekriticky říkám: měly by si to přiznat. A zejména: měli by jim to jako POLEHČUJÍCÍ OKOLNOST přiznat muži.

Žena zkrátka ze své podstaty nemůže být shodně konajícím řidičem jako muž. Má jiné priority, jiné myšlenkové pochody, jiné reakce. Umí spoustu věcí (vařit, uklízet…), některé umí dokonale (nakupovat, telefonovat si s kamarádkami), vybrané jediněčně (rodit děti, roztřídit prádlo do pračky).

Jsou ale i oblasti, které masově neovládá: „Ježišikriste, ty to necítíš?!“ řve muž na sedadle spolujezdce. „Co mam jako cejtit? Smrdí tu něco?“ ptá se žena za volantem. „Ne!“ „Tak nám vytejká benzín? Hoříme?!“ děsí se. „Ty necejtíš, jak to auto trpí?!!“ vyjádří se muž konečně a dodá: „To musíš rvát tu dvojku do takovejch votáček?“ „Do jakejch votáček,“ diví se žena, „dyť jsme nikam nezatáčeli...?“ Muž se zprudka nadechne… a pak rezignovaně vydechne: „Ne, to nemá cenu. Mě by to urvalo nervy a ty se ptáš na zatáčku.“ Další pauza a nový výbuch: „Co jsi to říkala o benzínu? Proboha, dyť máme nafťák!!!“

Tento rozhovor názorně ukazuje, jak si dvě protichůdná pohlaví nerozumějí. Muž očekává od ženy, že bude tak jako on chápat principy, na jakých automobily pracují. Že bude s motorem spjata jakousi pupeční šňůrou. Zatímco žena je už vyblokována pupeční šňůrou, která ji pojí k dětem, a principy chladných strojů ji naprosto nezajímají. Ona předpokládá, že ji muž při úvodní jízdě seznámí s barvou hadice, pomocí níž má čerpat pohonné hmoty, a že se postará o chod vozidla tak, aby ona nemusela řešit žádné neočekávané situace. Stane-li se tak již (a z auta se kouří), žena zastaví na místě (bude se bát pohnout autem k odstavenému pruhu: co kdyby to bouchlo!) a stopnutím si prvního kolemjedoucího muže přehodí odpovědnost za další osud auta na něho. „Jó, paninko, máte prázdnej chladič.“ „Ahá, no ale jak to můžu vědět…?“ „Kdybyste se občas podívala na nádrž chladiče…“ „Aha, a jak takovej chladič vypadá?“

Moudrý muž ženu takovými zbytečnostmi nezatěžuje. Ví, že ona si je stejně nezapamatuje a že příště bude přísahat, že jí ukazoval karburátor. Že bude pro vůz bezpečnější, bude-li si kapaliny doplňovat sám, protože ona by do chladiče nalila fridex, popřípadě olej. A že pro ni spoiler a spojka jedno jsou. Žena chce, aby přístroje fungovaly ku jejímu prospěchu, a to s nejmenší možnou mírou osobní účasti. A je-li už její účast nutná, ať je alespoň neměnná. Běda vám, chlapi, jestli mi vyměníte u benzinky pořadí stojanů. Já jsem opravdu schopná načerpat do našeho dieslu benzín! Stačí, abych prostě jenom myslela... na něco jiného!

Ano, pánové, s roztržitostí žen je třeba předem počítat. Jestliže totiž ženy za normálních okolností zastanou tři věci najednou – telefonují, míchají večeři a podepisují dětem žákovskou – pak to rozhodně nezvládnou za volantem. Ženy buď řídí, nebo řadí. Ženy buď řídí, nebo zapínají stěrač. Ženy buď řídí, nebo hledají mlhová světla. Ženy buď řídí, anebo poslouchají, co jim vytýkáte. Je dobré brát to v potaz. Chcete-li s nimi v bezpečí dorazit do cíle, nenuťte je, aby se zabývaly řazením, když přejíždějí z pruhu do pruhu a za nimi se tlačí náklaďák. Věřte, že už mají plné kecky toho, aby stačily držet směr a zároveň sledovat kamión ve zpětném zrcátku. Pomozte ženě aktivovat stěrače, když ji předem upozorníte, že se chystáte pohnout rukou směrem k ní (jinak se lekne a ucukne s celým autem do protisměru). Mlhová světla pomiňte, stejně pojede pomalu. A nerozptylujte ji. Jenom ji rozhodíte a ona udělá nějakou fatální chybu.

Jinak se ale nemusíte bát. Ženy fatální chyby moc často nedělají. Jistě, odřou vám bok o vjezd do vrat, pomačkají nárazník o kouli před nimi stojícího vozu, budou se vám jako nemotorné mouchy plést do cesty. Ale nerozstřelí křižovatku jako bezohledný pirát silnic. Ženy podvědomě znají své možnosti. Jezdí opatrně a nezávodí. Naučte se je brát takové, jaké jsou. A mějte je rádi: kupte jim nákupní košík s automatickou převodovkou!

Spustit audio