Ještě jedno sólo pro sedláckého synka Jágra

18. říjen 2017

Jak vědí asi nejen všichni zapálení příznivci sportu, před pár dny začala svou 101. sezónu nejslavnější (a taky nejlepší) hokejová liga na světě, kanadsko-americká National Hockey League, zkráceně NHL.

A jakkoli se až do jejího startu zdálo, že už v ní tentokrát nezbude místo na nejlepšího hokejistu naší historie, opak je pravdou. I letos u toho bude Jaromír Jágr, muž, který v této soutěži posbíral řadu individuálních cen a dvakrát poznal i chuť šampaňského, které pije vítězné mužstvo z legendárního Stanleyova poháru.

Jágrův hokejový příběh je naprosto unikátní v mnoha ohledech. V posledních letech mu ale dodává vzrušující zápletku způsob, jakým tento český fenomén dokáže oklamat čas.

V lize, jež se s nástupem dravého mládí dostala na dříve nevídanou úroveň herní rychlosti a fyzické připravenosti, dokáže v obrovské konkurenci sotva plnoletých multimilionářů stále obstát pětačtyřicetiletý kmet, který hrával už s tatínky nově velebených holobradých hvězdiček a přežil už de facto tři hokejové generace.

Ano, za vším je tréninkový dril, odříkání, unikátní fyzická konstituce, štěstí na absenci vážnějších zranění, hromada zkušeností a samozřejmě výjimečný (a stále rozvíjený) talent od hokejového pánaboha. Především ale mimořádná schopnost přizpůsobit se.

V době (a nejen sportovního) kultu mládí se Jágr v jistém směru vzpírá přírodě. Vždyť i jeho souputníci ze zlatého olympijského Nagana už si všichni dávno užívají hokejového důchodu. Bodejť by ne, když od českého triumfu v únoru uplyne rovných dvacet let…

Hokej jako hra je už dávno jinde, ale vytáhlá postava dlouhovlasého kouzelníka s pukem je pořád k vidění na ledě.

Už téměř jistě ne v roli nejlepšího plejera svého týmu, ani ne toho s českým pasem, to bychom po prošedivělém dinosaurovi z Kladna chtěli příliš. Gólů a parádních přihrávek rozdají více jiní. Přesto - aspoň pro fandy nejrychlejší kolektivní hry na světě - pohádka o sedláckém synkovi Jaromírovi ještě nekončí.

Takže se ani nemá cenu vsázet o to, že nejvíc článků v tuzemských médiích budou i v příštích měsících provázet fotky chlapíka v červeném dresu Plamenů z Calgary, který má na zádech číslo 68.


MARTIN SCHUSTER
Hudební redaktor Českého rozhlasu České Budějovice, autor řady rozhlasových pořadů s hudební tematikou. Hraje na kytaru, sleduje hokejovou NHL, čte knihy o československých parašutistech a vůbec nejraději chodí po lese.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.