Kde se vzala ta hysterie? Možná všichni smaží bedly na másle…

12. říjen 2017

Houby a máslo - dva fenomény letošního podzimu. Hub jsou po letech plné lesy a kdekdo se chlubí plnými košíky. I u nás už byly houby na všechny způsoby a radostné chození po lese, kdy se za každou hromádkou mechu ukázala hlavička nějakého hříbku.

S vnukem je to o to větší legrace, když vysvětlujete, proč do košíčku dáme jen ty obyčejné hnědé a ty krásné s puntíky nebo ty zelené, co jsou jako moje tričko, jen obcházíme. Otázky se jenom hrnou. Babičko, a ví taky zvířátka, že jsou tyhle jedovaté? Jak to poznají? No a pak vymýšlíte pohádky o chytrých zvířátkách s perfektními čumáčky, která už podle vůně poznají, cože to je za houbu a že není k jídlu.

Někdy jsou ta zákoutí s mochomůrkami opravdu malebná a máte pocit, že za dalším mechem číhá trpaslík a kontroluje, zda mu zahrádku nepleníte.

Jen si vždycky vzpomenu na svoji babičku, která se bála takhle úrodných podzimů. Říkávala, že hodně hub v lese věští chudobu a válku. No snad se tato proroctví nenaplní.

I když ten druhý fenomén naznačuje, že malinko pravdy by na tom být mohlo. Máslo a jeho cena v obchodech. Zdá se, že pokud nebudu mít v zásobě alespoň kilo másla, bude konec světa. Internet je plný návodů, jak máslo vyrobit doma, kde bude v akci a podobně.

Provedla jsem analýzu vlastní spotřeby másla a zjistila jsem, že víc než čtvrt kila za měsíc ho nespotřebuju. Občas, když peču, tak je tam zapotřebí, ale jinak opravdu máslo moc nejíme. Nemám strach, že máslo dojde a ani nehodlám podstupovat bitku u krabic s máslem v akci.

V mém okolí to takhle má většina lidí. Tak přemýšlím, kde se vzala ta hysterie. Nemá to spojitost s tou nadúrodou hub? Možná všichni smaží bedly na másle, a proto není, jinak tomu nerozumím.

Jen doufám, že tahle hysterie pomine a budeme zas normálně mazat máslo na chleba a ne se o něj přetahovat u pultu.


PETRA ZIMMELOVÁ
Vysokoškolská pedagožka, působí na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celý svůj profesní život se věnuje problematice seniorů. Volný čas tráví nejraději se svým malým vnukem, ráda na kole i pěšky poznává Čechy. A také miluje vše živé.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio