OBRAZEM: Vítězové přehlídky Houpací kůň dorazili do budějovického rozhlasu

5. listopad 2015

Úspěšné písničkářské skupiny mladé až střední generace se představily na veřejné nahrávce v Českém rozhlase České Budějovice. Jedná se o interprety, kteří zaujali na přehlídce Houpací kůň v rámci festivalu Okolo Třeboně - Tranzan , Ateliér a Spolektiv.

„Tranzan je české hudební sdružení s environmentálním přesahem. Zkušení hudebníci, kteří mají za sebou působení v kapelách Javory, Fru Fru nebo Model Bazaar, se rozhodli svojí tvorbou podpořit zajímavé lidské projekty, jako jsou láska k přírodě, tolerance, kompostování, matriarchát, vlastenectví nebo třeba cyklojízda.“

Tak sami sebe charakterizují členové kapely Tranzan, jejíž působiště je rozprostřeno po ose Brno, Neslovice, Klobouky a Třebíč. Tranzan v současnosti natáčí debutové album a každá píseň se prý zaznamenává v jiném prostoru se specifickým zvukem a atmosférou. Zpěvák a kytarista Radek Malý a jeho kolegové si dávají záležet i na videoverzích vlastních osobitých písniček.

Ateliér to je název další nadějné studentské kapely z Brna, jejíž nejvýraznější tváří je zpívající kytarista, teprve devatenáctiletý Matěj Štrunc, syn Katky a Dalibora Štruncových, vedoucí dvojice známého souboru Cimbal Classic. Ateliér první veřejné vystoupení absolvoval na svatého Václava roku 2014, ale už si během krátké doby dokázal vytvořit repertoár vycházející z příjemného, svěžího písničkářského rocku.

Celý večer otevřela kapela s nejdelší a nejbohatší historií ze všech účastníků - znovuzrozený Spolektiv. Tento soubor, který vznikl na českobudějovické vysokoškolské půdě již na sklonku 80. let a který zaujal před dvaceti roky folkovou obec vydařeným albem „… A ticho v sobě“, předloni pod vedením Jardy Hnízdila obnovil činnost, nalezl novou energii a postavil velmi kvalitní repertoár plný pozoruhodných novinek.

Další veřejné nahrávky Českého rozhlasu České Budějovice
11.11. Wabi Daněk a Ďáblovo stádo
26.11. Vejvodova kapela
3.12. Adventní koncert Pavlíny Jíšové
7.12. Veselka Ladislava Kubeše
13.12. Adventní koncert skupiny Kantoři
17.12. Výroční koncert Rozhlasového swingového orchestru

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.