Poručík Hrubec z Byl jednou jeden polda: Být komikem je nejtěžší herecká disciplína

14. říjen 2017

Svou hereckou kariéru začal už jako kluk v jihočeské Kaplici. Byl členem dětského divadelního souboru Racek, který založili a vedli jeho rodiče. Tatínek Jaroslava Sypala psal pro děti divadelní hry.

Po středoškolských studiích Jaroslav Sypal odešel do Brna na Janáčkovu akademii múzických umění. Odtud pak směřovaly jeho kroky do prvního angažmá v Jihočeském divadle.

Kumštýř s výrazným komediálním talentem v budějovickém ansámblu vydržel rok, poté musel na vojnu a nakonec zůstal na volné noze v Praze. Na jih Čech ovšem nezanevřel. „Na Budějovice hrozně rád vzpomínám. Také na hraní na točně v Krumlově, to byla škola hereckého života,“ dodává herec.

Později se do povědomí diváků zapsal především díky filmové roli poručíka Hrubce z komedie Byl jednou jeden polda.

Kromě filmu a divadla se Jaroslav Sypal věnuje dabingu a vyučuje na konzervatoři, také šéfoval programu soukromého rádia a obráží Česko s vlastní divadelní hrou.

„Žij tak, aby se tví přátelé začali nudit, až zemřeš,“ cituje polského básníka Juliana Tuwima, když má vyjádřit svou životní filozofii. „I když na tom druhém břehu už nám to vlastně může být jedno,“ uzavírá s potutelným úsměvem.

Vyprávění Jaroslava Sypala o životě si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.