Profesor Pavel Kalač vaří podle zásad organické chemie

17. prosinec 2014

„Když jsem si to spočítal, tak jsem došel k těžko uvěřitelnému počtu přes jedenáct tisíc vyzkoušených studentů,“ bilancuje svou dosavadní pedagogickou kariéru profesor Pavel Kalač.

Jednasedmdesátiletý odborník na chemii a potraviny stále aktivně působí na Jihočeské univerzitě. „Těžko se můžu někde anonymně objevit, ke mně se všude hlásí spousta lidí,“ popisuje úskalí učitelské popularity.

Rodák z Nového Knína na Příbramsku na jih Čech přišel v roce 1966 na tak zvanou umístěnku. Šest let pracoval v Jihočeském průmyslu masném, od roku 1971 pak byl vysokoškolským učitelem v Českých Budějovicích. Vedle přednášení se samozřejmě věnoval i vědě.

Od pícnin k houbám

Začal výzkumem silážování pícnin pro hospodářská zvířata, později přešel na zkoumání aminů v krmivech a potravinách. „To jsou látky, které jsou potřebné pro řadu fyziologických pochodů, v nadměrném množství však mohou škodit,“ vysvětluje. Věnoval se i funkčním potravinám, což je jídlo vyrobené z přirozeně se vyskytujících složek tak, aby mělo vedle výživové hodnoty i příznivý účinek na zdraví konzumenta.

„V současné době jsem dopsal knížku o chemickém složení a nutriční hodnotě hub,“ říká Pavel Kalač o dalším ze svých vědeckých zájmů. „Jednám teď s jedním renomovaným zahraničním nakladatelstvím, tak snad to vydají,“ dodává muž, kterého ve svých studiích citují odborníci na výživu po celém světě.

Přitom stačilo málo a jeho talent a píle se ubíraly úplně jiným směrem. „Původně jsem chtěl studovat angličtinu a historii, ale ředitel střední školy mi nedal doporučení, že prý mohu jen na technický obor,“ vzpomíná na padesátá léta. „Tak jsem na to šel vylučovací metodou a rozhodl se pro studium chemie, proti které jsem vlastně nic neměl,“ popisuje rozhodování, které zásadně ovlivnilo jeho život.

autor: Filip Černý
Spustit audio