Dozrávala v Českých Budějovicích. Herečka Iva Janžurová se ke svému jihočešství stále hlásí

15. květen 2021

„Tím, že jsem v tom důležitém věku dozrávání mezi 14 a 18 roky studovala v Českých Budějovicích, jsem se silně přimkla k jihu Čech. Navíc jsem byla členkou souboru písní a tanců Úsvit, který mě provedl jihočeskými písničkami a uložil je hluboko do mě. Zpívala jsem je pak dětem a teď už je zpívám vnoučatům.“

Těmito pěknými slovy se přihlásila k jihočešství vynikající herečka Iva Janžurová, která své všestranné nadání mnohokrát prokázala ve Vinohradském a pak v Národním divadle i v mnoha filmech jako Kočár do Vídně, Pension pro svobodné pány, Svatba jako řemen, Petrolejové lampy, Co chytneš v žitě, Výlet nebo Ene Bene.

Narodila se v učitelské rodině v Žirovnici u Pelhřimova a své středoškolské mládí strávila v Českých Budějovicích. Zde byla členkou proslulého jihočeského folklórního souboru Úsvit a studium na českobudějovickém pedagogickém gymnáziu jí také svým způsobem otevřelo cestu na pražskou DAMU a k herecké kariéře.

„Tehdy vznikla recitační přehlídka Wolkerův Prostějov, které jsem se dvakrát zúčastnila. Ta byla pro mě velmi důležitá, protože až tam jsem se dozvěděla, že existuje nějaká herecká škola. Předtím jsem se při škole zabývala vším možným. Dělala jsem gymnastiku, hrála košíkovou, chodila jsem do fotokroužku, psala jsem do školního časopisu,“ vzpomíná.

Vyprávění Ivy Janžurové o jejím mládí v jižních Čechách si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související