Excelentní pilot kdysi honil s károu slepice po vsi

13. červenec 2014

Český motokárový guru Milan Šimák se narodil v Lažišti u Prachatic, kde také postavil ve dvanácti letech svou první káru, se kterou pak proháněl sousedovic slepice.

„Mamka chodila po vsi a hasila průšvihy,“ vzpomíná dnes s úsměvem vysloužilý závodník, kterého posledních pětadvacet let živí výroba vlastních modelů motokár. Šimákovy vozy létají po závodních tratích v nejrůznějších koutech světa.

„Když jsem v patnácti stavěl svoji první opravdovou motokáru, neměl jsem žádný výkres, nic takového nebylo,“ připomíná Milan Šimák své konstruktérské začátky. Na prvním závodě, kde jako pilot jel „šimákovic motokáru“ Milanův bratr, upadla podomácky smontovanému modelu nádrž. Bratry to ovšem neodradilo, ba naopak nasycení mnoha zkušenostmi se doma hned vrhli do dílny, aby náležitě vylepšili svou káru.

Píle a nadšení brzo začaly sklízet úspěchy. To už se po bratrově úrazu usadil za volantem mladší Milan, který se probojoval až do československé reprezentace a v roce 1977 získal svůj první titul mistra republiky. Paradoxem je, že Milan Šimák, excelentní pilot, který nesl na krku nesčetně věnců včetně toho pro mistra Evropy, sám sebe nepovažuje za závodníka.

Český motokárový guru Milan Šimák

„Já jsem vždycky byl spíš konstruktér. Tím jsem si také vydělával na závodění. Za rok jsem postavil a prodal dvě nebo tři káry,“ usmívá se Milan Šimák svým prvním krůčkům výrobce motokár. A je to úsměv shovívavý k někdejší roční produkci třech vozů ve srovnání se stovkami kár, které dnes rozešle do světa Šimákova prachatická fabrika.

„Byl jsem prvním podnikatelem v Prachaticích,“ říká konstruktér, který si hned po revoluci navzdory nedůvěře okolí, které si ťukalo na čelo, vypůjčil kapitál a začal stavět motokáry ve velkém. Šimákovým cílem byl od začátku světový trh, kde si musel poradit s konkurencí několika desítek výrobců. A zvládl to. „První roky jsem i docela slušně vydělával. Mohl jsem splatit úvěry a postavit fabriku. To by dneska vůbec nebylo možné. Výroba je u nás hodně drahá,“ tvrdí stále úspěšný prachatický podnikatel.


Milan Šimák
Mistr Evropy 1980
Mistr Československa 1978, 1980, 1981, 1982, 1986, 1989, 1990, 1991
Čtyřikrát získal Pohár zemí východního bloku v soutěži
Osobnost století v kartingu (2000)
Čin století v kartingu (2000)

autor: Ivan Studený
Spustit audio