Jak manželka zavraždila gymnaziálního profesora? Takové historky vypráví Vladimír Šindelář

11. červen 2016

„I ženy dokáží spáchat zločin velmi sofistikovaně, ale většinou ho páchají impulzivně. To byl třeba případ vraždy píseckého gymnaziálního profesora Lepešky z roku 1927,“ vypráví historik Vladimír Šindelář.

Ředitel milevského muzea, čerstvý držitel literárního ocenění Číše Petra Voka a vášnivý sběratel zbraní v jedné osobě, dokáže sypat detektivní historky z jihu Čech jednu za druhou.

„Paní Lepešková byla o 29 let mladší než její manžel, což přinášelo mnohé problémy, přece jenom to byly rozdílné generace,“ vysvětluje autor Historického panoptika jihočeského zločinu a řady dalších knih, mapujících temné stránky každodenního života na jihu Čech.

„Takže si jednou večer počkala, až profesor Lepeška přijde ze školy, a když si sedl do křesla, otevřel noviny, tak zezadu k němu přišla a vystřelila,“ popisuje dramatický konec soužití nešťastného páru, který se v roce 1905 seznámil na inzerát.

„Pak umyla krev, sebe, nalíčila se a šla se udat na četnickou stanici. Dostala trest smrti, ale prezident Masaryk ji omilostnil a trest se jí změnil na dvacet let žaláře,“ přibližuje fungování prvorepublikové justice.

„Jenže ona občas žádala ve vězení o prášky na spaní, po tři roky si je tajně střádala a v roce 1931 je naráz snědla a tak odešla z tohoto světa,“ uzavírá Vladimír Šindelář smutný příběh, který vyčetl v archivu z historických pramenů.

Vyprávění Vladimíra Šindeláře o tom, jak se dostal k sepisování detektivních příběhů z dávné i nedávné minulosti, si poslechněte v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio