Za čtvrtstoletí objel na kole pětkrát kolem dokola zeměkouli

4. březen 2017

František Šesták vyvrací už na první pohled všechny vžité představy o seniorovi zdeptaném stářím, chudobou a samotou. Naopak, je živým dokladem toho, že nejkrásnější plány a sny si můžeme splnit i ve vyšším věku.

Aktivní sedmdesátník přitom není žádný rentiér, který u nás utrácí svůj zahraniční důchod. Celý život pracoval v blatenské Tesle, ale od mládí také sportoval a hrál na několik hudebních nástrojů.

„Na kole jsem rád jezdil už jako kluk, měl jsem dokonce i úspěchy v cyklistických soutěžích, ale brzy jsem ho vyměnil za motorku,“ vzpomíná, „jenže jak šly roky, fyzická kondice se zhoršovala, začal jsem nabírat kila a přihlásily se i zdravotní problémy. Tehdy jsem se ke kolu vrátil. Bylo mi sice už přes čtyřicet, ale začalo mě to zase bavit. A když pak přišel listopad 89 a mohli jsme se podívat za kopečky, vyrazil jsem na svoje první cyklistické cesty po světě,“ vypráví.

Od roku 1990 do loňska najezdil František Šesták na kole celkem 213 tisíc kilometrů, tedy jako kdyby objel pětkrát kolem dokola zeměkouli. Podíval se nejen po Evropě, ale i do Ameriky.

Vyprávění vitálního cyklisty si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio