Karel Chytrý se stal lékařem díky anglickému filmu Doktor v domě

11. březen 2017

„Víte, my jsme z Prahy,“ zahajují často rodiče návštěvu jeho ambulance, když potřebují o víkendu nebo o prázdninách pomoc pro své nemocné děti. „Já taky,“ odpovídá jim lékař. „Vy jste nějakej chytrej,“ nechá se dokonce slyšet jeden z otců. „No to jsem, Karel,“ odtuší oslovený a natáhne k rozčilenému rodiči ruku, „těší mě.“

Máme tu čest poznat se s primářem Dětského oddělení Nemocnice Písek Karlem Chytrým. Rodákem z Prahy, Jihočechem osudem a dnes už i srdcem.

Dětství a studentská léta prožil mezi Smíchovem a Žižkovem. Tatínek pracoval jako jeřábník u železnic a tam také směřovaly sny malého Karla o budoucím povolání. „Nejvíc jsem se přikláněl k tomu, že budu výhybkář. Přehazování výhybek mě neobyčejně fascinovalo,“ usmívá se dnes.

Další úvahy se stočily k oblíbené astronomii a vesmíru. Ty, které se později staly skutečností, vedly k dětské medicíně. „Inspiroval mě starý anglický film, jenž jsem v šedesátých letech shlédl, a to Doktor v domě. Příhody medika mě tak zaujaly, že už jsem od té doby o jiném povolání neuvažoval,“ říká.

Na pediatrii do Písku se Karel Chytrý dostal díky své první ženě. „Má první velká životní láska byla z Písku. A tak se stalo, že jsem se já, Pražák, dostal na malé město,“ vysvětluje.

Od samého počátku své kariéry se Karel Chytrý orientoval na péči o předčasně narozené děti. „Měl jsem to štěstí, že Písek měl jako jedno z mála okresních měst vybudováno nedonošenecké oddělení. Měl jsem na co navazovat, od koho se učit,“ říká.

Celé vyprávění Karla Chytrého si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

Spustit audio