Klára Smolíková: Komiks se musí umět číst

16. leden 2016

„Ke komiksům se staví zdrženlivě děti tak od sedmé, osmé třídy výš,“ tvrdí Klára Smolíková, renomovaná scenáristka obrázkových příběhů. „Zato děti od předškolního věku po šestou třídu komiksy milují, protože ještě nevědí, že to je špatně,“ směje se.

Šéfredaktorka dětské komiksové revue Bublifuk v současnosti objíždí republiku s různými workshopy a besedami a často slýchá stesky učitelů i rodičů, že děti nečtou. „Komiks otvírá dveře ke čtení i těm dětem, které nám už možná z vlaku čtenářství vypadly,“ popisuje svou zkušenost s dětským publikem.

Jednačtyřicetiletá Klára Smolíková sama vyrostla na legendárních příbězích zvířecí čtveřice Čtyřlístek. Vedle tvorby pro děti se ale věnuje i psaní pro dospělé. Se svým manželem, spisovatelem Jiřím Walkerem Procházkou, například napsala detektivní román z jihočeského Tábora Mrtvá šelma. V příběhu, který začíná záhadným zmizením profesora Kalandry z táborského muzea, zúročila tříletou zkušenost s prací pro Husitské muzeum.

Dnes žije Klára Smolíková v Praze, ale s její tvorbou se můžete fyzicky setkat na různých místech jižních Čech. Je například autorkou textů na informačních panelech naučné stezky kolem Kozího hrádku. Tabule výtvarně zpracoval její první manžel Jan Smolík a většina historických faktů je samozřejmě sdělena pomocí komiksu.

Vyprávění Kláry Smolíkové o její tvorbě a o životě si můžete poslechnout v záznamu pořadu Jihočeši v odkazu výše.

autor: Filip Černý
Spustit audio