Ladislav Kopecký – ten, kdo napsal Javory

26. srpen 2014

„Při svých toulkách Čínou jsem zjistil, že psaní a veršování patřilo k jedněm z kvalifikačních požadavků na funkci císaře. Mělo to určitou logiku. K vládnutí je zapotřebí nejenom schopnost umět vést, organizovat, řídit, rozhodovat a bojovat, ale také mít fantazii, intuici a cit pro věc. Tyhle schopnosti se u většiny novodobých vládců jaksi vytratily. Jak pravil Albert Enstein, po geniálních tyranech přicházejí průměrní padouši.“

Takovým vtipným historickým obloukem ve své nov knize Písničky vysvětluje Ladislav Kopecký svůj příklon k textování písniček, tedy k oboru, jímž se sice nikdy neživil, ale v němž se mu podařilo vytvořit řadu malých klenotů pro sourozence Hanu a Petra Ulrychovy.

„Poprvé jsem se s Petrem setkal někdy v roce 1973. Už tehdy s Hankou vyčnívali nad běžnou popovou scénou a v mé privátní hitparádě patřili na přední místo. Hej dámy,děti a páni... Písničky lehké jako pírko, zpěvná melodika, zajímavá barva dvojhlasů, výjimečné hlasové dispozice Hanky, bigbítový drajv, první folklórní názvuky a skvěle swingující Bromův orchestr, se kterým tehdy vystupovali. Věděl jsem, že takové písničky bych chtěl psát a rád bych je textoval .“ Nutno podotknout, že toto přání se Ladislavu Kopeckému vyplnilo v míře vrchovaté.

Letošní sedmdesátník Ladislav Kopecký se narodil v Praze, dětství i rané mládí prožil na Moravě a na studia se vrátil do Prahy, ke svému š životu sám připojuje role textaře, písničkáře, scenáristy, principála propagační a designerské firmy, ale i cestovatele a fotografa. Napsal nádherné texty, které zpívali Hana a Petr Ulrychovi, jako Javory, Bylinky, Jízda králů, Ententýny, Král Ječmínek a řadu dalších. K tomu přidal knihy zahrnující zážitky z cest do exotických dálek.

Ještě z jihočeského pohledu se sluší dodat, že Ladislav Kopecký, sám nadšený amatérský muzikant – trombónista, je organizátor každoroční letní Jazzové noci nejprve ve Vydří a pak v Lásenici na Jindřichohradecku – s účastí takových legend českého jazzu jako byli nebo jsou Tony Viktora, Jana Koubková, Jaromír Helešic a plejáda dalších. Chvíle odpočinku Ladislav Kopecký aktivně prožívá se svou rodinou ve venkovské chaloupce v právě zmíněném Vydří.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio