Lubomír Paleček učil matematické rovnice a fyzikální poučky dvě generace studentů

3. červen 2017

Na dva tisíce studentů během své pedagogické kariéry zasvětil do tajů matematických rovnic a fyzikálních pouček středoškolský profesor Lubomír Paleček.

Rodák z Moravy nastoupil v roce 1957 na takzvanou umístěnku na Střední průmyslovou školu do Volyně. „Tak daleko od domova se mi nechtělo, ale na druhou stranu jsem si říkal, že poznám něco nového,“ vzpomíná dnes na svou první kantorskou štaci Lubomír Paleček.

Ve Volyni učil osm let a pak přešel na gymnázium do Strakonic. Ve Strakonicích se i oženil, postavil dům a na gymnáziu vydržel vyučovat až do roku 2008, kdy odešel do penze.

V roce 1992 se rovněž stal ředitelem školy, ale po čase se funkce vzdal. „To mi bylo už 63 let a tenkrát jsem razil heslo, že by se místa měla uvolnit mladším,“ říká o motivech svého rozhodnutí.

Když Lubomír Paleček nastupoval do Strakonic, jeho rodiče byli proti. Chtěli, aby se vrátil domů. „Já jsem si ale prosadil svou,“ usmívá se. „Řekl jsem jim: vydržím tam pár let a vrátím se,“ říká o slibu, který tenkrát dal, ale nesplnil. „Vedle manželství mě tu udržela Šumava,“ dodává učitel, který pevně zakořenil v jižních Čechách. „Když jsem ji začal poznávat, věděl jsem, že by to byl hřích ji opustit.“

Kantorské vyprávění Lubomíra Palečka si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio