Miki Ryvola: Pro mě byla Bechyně okamžitě nejkrásnější místo na světě

11. duben 2022

Jest to nádhera, když zvečera na Hazard jdem, tu všechny myši pištěji a běžeji z chalupy ven, i když už jsou zdi necelý a podlahy nejsou skvělý a komín, ten jest nakřivo, když jest pivo, jsme veselí.

Tak zní část textu písničky Mikiho Ryvoly, velké legendy české trampské hudby, Pochod na Fort Hazard. A právě o této magické jihočeské lokalitě blízko Kaplice, jakož i o studentském mládí v Bechyni, o tom, jak učil hrát na kytaru Karla Kryla, a historickém natáčení v českobudějovickém rozhlasovém studiu Miki Ryvola před rozhlasovým mikrofonem o jednom mrazivém prosincovém podvečeru vyprávěl – samozřejmě na Hazardu!

Miki Ryvola, který se narodil 12. dubna 1942 na Kladně, je autorem plejády trampských a folkových evergreenů – Bedna vod whisky, Bál v lapáku, Nejšťastnější z chlapů, Jarní kurýr a mnoha dalších. Spolu s bratrem Wabim založil legendární skupinu Hoboes.

Čtěte také

Zároveň je spisovatelem, výtvarníkem a samozřejmě trampem. Vedle uvedených souvislostí Mikiho současný vztah k jihu Čech určuje také dcera Lenka, která dlouhodobě žije a pracuje v Českých Budějovicích, ale i těsná spolupráce a kamarádství s populární folkovou skupinou Nezmaři.

V souvislosti s oslavami osmdesátých narozenin Mikiho Ryvoly přinášíme rozhovor z cyklu Jihočeši, který vznikl v roce 2015.

Citovaná písnička Pochod na Fort Hazard odkazuje ke konkrétně jihočeské lokalitě, ovšem vztah k ní  vlastně začíná, jak se při poslechu pořadu dozvíte, už v časech, kdy Miki studoval na keramické průmyslovce v Bechyni. „Pro mě byla Bechyně okamžitě nejkrásnější místo na světě a ve škole jsem potkal nejlepší lidi mého života, jsem s nimi vlastně dodnes,“ říká.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.