Míla Hermanová začínala jako sekretářka, pak se stala oblíbenou hlasatelkou a redaktorkou

30. duben 2016

Konec roku 1969 nebyl v tehdejším českobudějovickém studiu Československého rozhlasu lehký. Necelý rok a půl předtím se pracovníkům stanice podařil husarský kousek, když při srpnové invazi několik dnů svobodně vysílali, aniž by je okupanti vypátrali. Nyní ale s nastupující normalizací přišly stranické prověrky, vyhazovy a z rozhlasu se stávalo ochočené médium, poplatné atmosféře v pokořené zemi.

A v tomto nesnadném čase se v rádiu objevila mladá Míla Hermanová. Nastoupila jako sekretářka tehdejšího šéfredaktora. „Psala jsem na stroji od rána do večera,“ vzpomínala později s odstupem mnoha let.

Míla Hermanová rozhodně nebyla už od počátku žádnou komunistickou vyslankyní, byla ale ženou, která se do práce v rozhlase jednoduše zamilovala. „Po jednom z mnoha ideologických školení mě vzala ke své skříni, vytáhla z ní láhev a dva panáky, nalila nám je a se slovy Ať ty bolševiky spláchnem, jsme si přiťukli,“ vzpomíná jedna z jejích tehdejších kolegyň.

S pozicí sekretářky šéfredaktora se Míla Hermanová nespokojila, postupem času začala chodit na hlasová cvičení a záhy se stala hlasatelkou v nesmírně populárním formátu Písničky na přání.

Další profesní zlom u ní nastal v srpnu 1975. Po úspěšně zvládnutých živě vysílaných vstupech z výstavy Země živitelka ji ředitel studia jmenoval redaktorkou.

Jako novinářka se pak stala autorkou tehdy oblíbeného Zemědělského reflektoru. „Ten jsem dělala moc ráda,“ říkala o pořadu, který měla po léta na starosti. „Nejraději jsem natáčela s obyčejnými lidmi na venkově, ti dokázali mluvit upřímně a od srdce a byla s nimi výtečná spolupráce.“

Míla Hermanová s českobudějovickým rozhlasem spolupracovala i poté, co odešla do důchodu. Její poslední pořad Seniorklub se vysílal až do roku 2011.

Míla Hermanová zemřela 21. dubna ve věku 76 let. Její rozhlasovou práci připomíná pořad Jihočeši.

Zemřela dlouholetá redaktorka Českého rozhlasu České Budějovice Míla Hermanová

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.