Muž devatera řemesel Petr Štěpán přijel jednou do Hajan a už zůstal

7. červenec 2018

Petr Štěpán nemá doma připojení k internetu. A světová síť se mu za to trochu mstí. Když si zadáte do vyhledávače jeho jméno, vykouknou na vás odkazy na jmenovce, brněnského herce Petra Štěpána. Když vypíšete jméno jeho kapely Křečový žíly, dostanete kvanta zdravotnických rad.

Přitom Petr Štěpán má zajímavé osobní stránky, které spravuje jeho dcera. Ale zdá se, že mu velká míra skrytosti či anonymity nevadí, spíš naopak. „Život na periferii je úplně fantastický,“ říká muž, který od konce 80. let žije ve stotřicetihlavých Hajanech na Blatensku.

Pětapadesátiletý rodák z vesnice Čakovice, která před čtvrtstoletím splynula s Prahou, si bydlení v jižních Čechách nemůže vynachválit. „V Praze jsem nechtěl nikdy žít. Takže jsem tu byl jednou na návštěvě a už jsem zůstal,“ směje se.

Cech uměleckých řemesel

Na vrátkách od statku, ve kterém bydlí, má Petr Štěpán ceduli s nápisem Cech uměleckých řemeslníků. „Cech je hezky znějící slovo,“ vysvětluje. „Ale v reálu jde o vzájemnou pomoc lidí, kteří podnikají v náročném oboru, jakým je umělecké řemeslo. Když někdo potřebuje kováře, máme kováře; když někdo shání dobrého zedníka, tak víme, kde je,“ popisuje princip fungování cechu v 21. století.

Sám Petr Štěpán je muž devatera řemesel: maluje obrazy, ilustruje knížky, vyrábí kopie uměleckých předmětů pro muzea, hraje na kytaru, zpívá, restauruje, staví, vede spolek pro podporu lokální historie Menhirostav.

Vyprávění Petra Štěpána o jeho životě, proložené písničkami kapely Křečový žíly, si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související