Někdy musí být v životě rozruch, říká páter Josef Hugo Pitel

11. duben 2015

Dvacáté století byla doba plná dějinných zvratů. Životní příběh pátera Josefa Huga Pitla, který před nedávnem oslavil 87. narozeniny, to ovlivnilo v dobrém i ve zlém.

V roce 1947 vstoupil klatovský rodák do premonstrátského kláštera v Teplé na Karlovarsku. „Byly to dobrodružné časy,“ vzpomíná. „Naším převorem byl Josef Heřman Tyl, tehdy mladý kněz, který byl za války čtyři roky vězněn v koncentračním táboře,“ popisuje obnovu církevního života v klášteře. Z toho byli rok před jeho příchodem odsunuti řeholníci německé národnosti do Bavorska.

Osazenstvo kláštera se v poválečné euforii s nadšením zapojilo do budování českého komunitního života. „Jenže záhy přišel rok 1948 a komunisté ukázali, že jsou téměř srovnatelní s nacisty,“ vysvětluje Josef Hugo Pitel, který později skončil se svými řeholními kolegy v internaci.

„Náš převor byl na rozkaz svého někdejšího spoluvězně z Buchenwaldu, generála Čepičky, zatčen a nakonec strávil jedenáct let v komunistických kriminálech,“ dodává.

Vězení neunikl ani páter Pitel. Po internaci, službě u PtP a práci dělníka byl 30. ledna 1958 zatčen a za podvracení republiky odsouzen na dva a půl roku ve věznici ve Valdicích.

Celé vyprávění Josefa Huga Pitla, který působil pro roce 1989 dlouhá léta jako katolický kněz v jihočeském Boršově a Třeboni, si můžete poslechnout v dalším díle cyklu Jihočeši.

Životní příběh pátera Pitla zároveň bude tvořit i jednu kapitolu knihy Jihočeši (rodem i srdcem), kterou vydává nakladatelství Radioservis s podporou Jihočeského kraje na konci dubna.

autor: pfr
Spustit audio