Piva se člověk nepřepije, směje se pivní someliér, kterého jeho práce pořád baví

16. březen 2019

„Pivní someliér, to je něco jako vinný someliér, člověk, který se v restauraci stará o sklep a doporučuje kombinace nápoje a jídla,“ vysvětluje Aleš Dvořák z Budvaru.

„Moje práce ale obsahuje víc činností, než jen tohle,“ dodává. „V některých firmách se mojí pozici také říká obchodní sládek, školitel nebo trenér,“ říká muž, který rovněž učí, jak dobře načepovat pivo.

Aleš Dvořák vystudoval pivovarnictví na VŠCHT a svou profesní dráhu započal v roce 1989 v pivovaru v rodném městě, v Českém Krumlově.

V Českém Rudolci vaří pivo žena. Do odvětví, které je doménou mužů, ji přivedla náhoda

Radovana Kocmanová

„Ježišmarjá, musím zaťukat na zuby, nestalo se mi to, ale určitě se to dá povést,“ směje se Radovana Kocmanová, když se jí ptám, jestli se dá zkazit várka piva. Je totiž profesí sládková, respektive sládek, v pivovarech si prý na přechylování názvu stěžejní profese nepotrpí.

Záhy ale přešel do Budějovického Budvaru, kde působí dodnes. „Stále mě to baví. Stejně jako se chleba neojí, tak piva se nepřepije,“ směje se.

Na boom malých pivovarů, který před několika lety zachvátil Česko, říká: „Fandím jim. Rád jejich produkci ochutnávám, je to pro mě dobrodružství. A hlavně mám možnost zkusit pivní styly, které se běžně v Čechách nedají pořídit. Třeba v poslední době se u nich roztrhnul pytel s pivy typu ale nebo IPA, ty mne baví.“

Vyprávění Aleše Dvořáka o tom, proč u nás stále preferujeme jen jeden druh piva a co změnily či nezměnily v pivovarnictví moderní technologie, si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související