Právník mi radil zatloukat, vzpomíná tajně vysvěcený katolický kněz

29. srpen 2015

„Pane Demel, vy nejenom že špatně slyšíte, vy i špatně vidíte,“ obořili se v letech normalizace na vyslýchaného příslušníci Státní bezpečnosti. Zdeněk Demel, v civilu inženýr chemie, byl v té době už několik let tajně vysvěceným katolickým knězem a členem řádu salesiánů.

Salesiáni měli v popisu práce starat se o mládež a na služebně tajné policie v pražské Bartolomějské ulici právě Zdeňkovi Demelovi strčili pod nos fotografie z jednoho nelegálního salesiánského prázdninového tábora. Vyšetřovaný na mnoha z nich figuroval, ale nyní popíral, že by to byl vůbec on.

Fotografie si pořídil na památku jiný tajný kněz, současný pražský světící biskup Karel Herbst, jenže policie mu je zabavila při domovní prohlídce. „A žádného Karla Herbsta neznám,“ dodal sveřepě na závěr výslechu Zdeněk Demel. Nyní se tomu směje, ale jak vzpomíná, když tenkrát opustil služebnu, celý se rozklepal.

Zdeněk Demel se narodil na Ostravsku, studoval v Pardubicích a nějaký čas žil v Praze. Jižní Čechy poprvé pořádně okusil už během vojenské služby na Písecku a v roce 1983 se sem přestěhoval.

Pracoval v budějovické pobočce elektrozávodu Tesla, život mu však převrátil – stejně jako ostatním členům podzemní církve – listopad 89. Konečně mohl vyjít z ilegality a pustit se do obnovy církevního života. Stal se tak jednou z klíčových osobností, která stála u vzniku Teologické fakulty Jihočeské univerzity.

Vyprávění Zdeňka Demela o jeho životě si poslechnout v záznamu pořadu Jihočeši v odkazu výše.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.