Přijímací zkoušky na konzervatoř dělala Inge Švandová Koutecká tajně za zády rodičů

12. únor 2022

185 operních, operetních a muzikálových inscenací měla na svém kontě režisérka Inge Švandová Koutecká. Žena, která rovněž vyučovala na umělecké škole v Českém v Krumlově a na budějovické konzervatoři, zemřela 6. února 2022 ve věku 85 let. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl pro cyklus Jihočeši.

I když byla Inge Švandová Koutecká rodilou Pražačkou, nakonec žila v Českém Krumlově a jižní Čechy si zamilovala. Snad také díky tomu, že právě v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích dostala v roce 1960 své první angažmá. Během deseti let tam vytvořila šedesát inscenací. A to nejen v kamenném divadle, ale i v Českém Krumlově na točně nebo v barokním divadle.

„Když jsem končila AMU v Praze, dostala jsem nabídku, abych právě v Českých Budějovicích udělala Lazebníka sevillského. A asi se to podařilo, protože hned jsem dostala nabídku angažmá. Pak jsem zjistila, že v Česku a na Moravě jsem byla zřejmě první ženská režisérka opery, která dostala stálé místo,“ vzpomínala žena, která operní režii zasvětila celý svůj život.

Divadlo si vybrala, i když si to její rodiče nepřáli. Matka, akademická malířka, by raději Inge, která od malička hrála na klavír a zpívala, viděla v bílém plášti jako lékařku. Otec chtěl, aby šla v jeho šlépějích a stala se architektkou. Dívka s výrazným výtvarným nadáním šla tedy studovat ruské gymnázium, ale po maturitě udělala tajně zkoušky na konzervatoř.

„Byl to můj první podraz v životě. Přijímačky jsem udělala tajně za zády rodičů, kteří pak se mnou dlouho nemluvili. Ale nakonec se s tím smířili a dokonce, když pak byli na nějakém mém koncertě, tak byli nafoukaní,“ smála se.

Čtěte také

Roční studium zpěvu na konzervatoři brala jako přípravu na Akademii múzických umění. Tam byla žačkou Ferdinanda Pujmana, zakladatele české operní režie, a už během studií na sebe upozornila výraznými inscenacemi.

Také proto hned po škole dostala nabídku z českobudějovického divadla, kde zůstala deset let. Tam se také seznámila se svým pozdějším manželem, výtvarníkem a scénografem Vlastimilem Kouteckým.

Společně pak odešli na jednadvacet let do Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a stali se nerozlučným tvůrčím tandemem. Inge Švandovou Kouteckou zvali k operním režiím do všech českých a moravských divadel, často hostovala také v zahraničí. Na svém kontě měla na dvě stovky představení a také řadu prestižních ocenění.

„Kdybych měla hodnotit, co mě život dal, myslím si, že bych v novém životě dělala totéž. Mám z toho, co se mi povedlo, opravdu radost a zapomínám na to, co se mi nepovedlo. Rozhodně bych zase chtěla dělat divadlo a mít toho muže, kterého jsem měla, a ty přátele, které mám,“ líčila režisérka Inge Švandová Koutecká v rozhovoru pro cyklus Jihočeši.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.