Roky vám říkala, jaké bude počasí. Teď se Svatava Křivancová s prací meteoroložky loučí

24. únor 2018

„Myslím si, že to musí mít člověk tak nějak v sobě,“ přemýšlí meteoroložka Svatava Křivancová, když má říct, co ji přivedlo k jejímu oboru. „Já jsem třeba už jako dítě chtěla změřit zeměkouli,“ směje se.

Doyenka jihočeské meteorologie tento týden odsloužila svou poslední službu v českobudějovickém Českém hydrometeorologickém ústavu. „Je potřeba umět odejít včas,“ říká s tím, že se jí samozřejmě bude stýskat. „Měla jsem velké štěstí, v jakém prostředí jsem svůj pracovní život prožila,“ dodává.

Do Českých Budějovic přitom Svatavu Křivancovou vlastně přivedla náhoda. „Na počátku to bylo docela divoké, měla jsem totiž zaměstnání v Brně, kdežto můj muž pracoval v Pardubicích,“ vzpomíná zlínská rodačka na začátek sedmdesátých let.

„Manžel je parazitolog a dostal později od Československé akademie věd práci a byt v Českých Budějovicích, tak jsme se ocitli tady,“ vysvětluje.

V jihočeské metropoli se Svatava Křivancová záhy začala věnovat ještě jednomu koníčku, který jí vydržel až dodnes – sokolskému cvičení. „Přivedly mě k němu děti. Potřebovala jsem, aby někam chodily cvičit, tak jsem je přihlásila do oddílu v českobudějovické čtvrti Čtyři Dvory. Oddíloví vedoucí zas potřebovali pomoct, tak jsem si poměrně rychle udělala cvičitelský kurz a už mi to tak nějak zůstalo,“ vypráví.

Povídání Svatavy Křivancové o tom, jak se mění počasí i o tom, jak se chystá na letošní všesokolský slet si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.