Ryba břichem vzhůru, případ pro „Toxobabu“

14. červen 2014

Toxikoložka Zdeňka Svobodová bývala prostou holkou ze statku v jihočeských Pivkovicích, dcera kulaka, která si od dětství přivykla péči o zvířata a hospodářství. Navzdory nepřízni režimu dokázala vystudovat veterinární lékařství a svou celoživotní profesní kariéru zasvětila rybám.

Za léta působení ve vodňanském výzkumném ústavu odhalila mnoho zamotaných případů a často si připadala jako skutečný detektiv.

Jako poručík Colombo

Při vyšetřování otrav se Zdeňka Svobodová dosud ráda vžívá do role své oblíbené seriálové postavy poručíka Colomba. „Někdy je práce toxikologa opravdu hotová detektivka,“ směje se profesorka, která si u studentů vysloužila trochu drsnou přezdívku Toxobaba. „Moje první velká otrava ryb byl případ v Blatné. Stalo se to na konci roku 1969,“ vypráví dodnes nesmírně vitální a energická vyšetřovatelka zdánlivě nepochopitelných úhynů ryb i jiných zvířat.

„Přesně den před silvestrem se začaly dusit v sádkách ryby určené na vývoz do Německa,“ připomíná Zdeňka Svobodová okolnosti svého prvního velkého případu, kdy v nejtužších mrazech lovila přiotrávené ryby ze sádek a díky dobrému čichu odhalila nahořklý odér mandlí, tím také příčinu neštěstí – kyanidy. A tak se na silvestra místo oslavy celou noc převážely ryby z Blatné do Tchořovic do čisté vody, zatímco o kus dál proti proudu řeky Lomnice začalo vyšetřování v tamní továrně, odkud jedy pocházely.

Oblíbenou seriálovou postavou toxikoložky Zdeňky Svobodové je poručík Colombo

Její toxikologické kauzy studenti milují

Za svou celoživotní kariéru nasbírala Zdeňka Svobodová desítky podobných zkušeností. Odhalila nepochopitelné úhyny parem v řece Teplá na Karlovarsku, kde ryby sezobaly ze dna hliník. Vysvětlila otravu divokých prasat, která zbaštila zrní prosáklé fridexem, objasnila mechanismus autointoxikace ryb amoniakem a v poslední době pomohla vysvětlit úhyny pasoucích se koní na severní Moravě, kterým se staly osudné javorové nažky.

Jako profesorka se zdokonalila ve schopnosti vyprávět toxikologické kauzy tak poutavě, jako by tvořila scénáře pro detektiva Colomba. Což oceňují hlavně současní studenti Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně i na vodňanské Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Výchova mnoha skvělých odborníků i vlastních dvou synů patří k velkým zásluhám Zdeňky Svobodové vedle publikace mnoha článků, knih, metodik, učebnic a výzkumů.

Dává přednost slepicím

I když hlavní roli v životě Zdeňky Svobodové hrály a stále hrají ryby, jejími dnes nejoblíbenějšími zvířaty jsou slepice. „Mívala jsem doma v Pivkovicích celé hospodářství, ale dnes už mi zbyly jen ty slepice,“ svěřuje se univerzitní profesorka, která pravidelně týden co týden musí své milé kvočny opustit a vydat se do Brna učit budoucí veterináře.

autor: Ivan Studený
Spustit audio