Skutečně pijí operní pěvci syrová vejce? Pravdu prozrazuje Jana Šrejma Kačírková

14. červenec 2018

„Nevím o nikom, kdo by to dělal, vyjma Karla Gotta,“ směje se sopranistka Jana Šrejma Kačírková, když se jí ptám, co je pravdy na tom, že operní pěvci před představením pijí syrová vejce.

„Říkalo se třeba, že Pavarotti si během představení chladil hlasivky ledem, aby se mu stáhly,“ přidává jeden z dalších „zaručených“ receptů na skvělý pěvecký výkon.

„Ve skutečnosti všichni pijeme neledové pití, samozřejmě nekouříme, nepijeme alkohol, nejíme oříšky,“ popisuje asketickou stránku své umělecké profese.

Jana Šrejma Kačírková pochází z Vidova na Českobudějovicku, její dědeček hospodařil na statku číslo jedna na návsi. „On byl zásadní osobou, která zformovala nejen můj život, ale celou naši rodinu. Ráno vstával v šest, šel na pole a celý den se usmíval, dodnes ho mám před očima,“ vypráví.

Nejlepší inscenací Jihočeského divadla za uplynulou sezónu je podle diváků opera Trubadúr

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích rozdalo svým členům ocenění za umělecké výkony. Na snímku šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Studený, režisér vítězné inscenace Trubadúr

Operní pěvci Marie Fajtová a Alexandr Beň nebo tanečníci Barbora Coufalová a István Varga jsou čerstvými držiteli Jihočeské Thálie. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích udílelo svým členům ocenění za umělecké výkony v loňském roce.

V rodině Jany Kačírkové se také amatérsky muzicírovalo, a tak po škole odešla studovat zpěv na pražskou konzervatoř. „Tenkrát jsem nevěděla, jestli se chci věnovat populárnímu nebo klasickému zpěvu, ale nakonec jsem se do toho klasického tak zabrala, že jsem už u něj zůstala,“ říká žena, která je dvojnásobnou držitelkou Ceny Thálie a rovněž tří Jihočeských Thálií.

Od předloňska je Jana Šrejma Kačírková stálou členkou souboru Národního divadla Brno, zároveň je stálým hostem Jihočeského divadla. Ale mohli se s ním seznámit například i hokejoví fanoušci, když před úvodním utkáním semifinále play-off WSM ligy v Českých Budějovicích zazpívala hymnu.

Rozhovor s operní pěvkyní se můžete poslechnout v pořadu Jihočeši Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související