Sociolog Emanuel Pecka: Diktátorské režimy naši vědu nesnášejí. Zkoumá totiž, jaká je společnost doopravdy

16. únor 2019

Ve věku 86 let zemřel 7. února 2019 Emanuel Pecka, českobudějovický rodák, přední sociolog, pedagog a také první rektor Vysoké školy evropských a regionálních studií. Jako vzpomínku proto přinášíme rozhovor, který vznikl pro pořad Jihočeši.

Když sociolog Emanuel Pecka vyprávěl o svém životě, skoro pořád se usmíval. Rád vzpomínal na dětství prožité v českobudějovickém Suchém Vrbném, které ovšem ve 30. letech minulého století vypadalo docela jinak než dnes.

„K dědečkovu domu, kde jsme bydleli, patřila veliká zahrada se spoustou zvířat, dokonce i s pávem a ochočeným srncem. Suché Vrbné bylo tehdy sice železničářskou obcí, ale díky velikým statkům a polnostem mělo spíš vesnický ráz. My kluci jsme tam prožili krásné dětství, i když do něj brzy zasáhla válka,“ vyprávěl.

Ani v nepříznivé době kontakt neztratil

Emanuel Pecka nejprve absolvoval budějovickou obchodní akademii, ale pak se rozhodl pro filozofii a historii na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích se vrátil učit do Českých Budějovic.

Když byla v roce 1964, v době politického uvolnění, ustavena na pražské filozofické fakultě sociologie jako samostatný obor, rozhodl se věnovat právě jí. „Diktátorské režimy sociologii jako vědu nesnášejí,“ připomínal, „neříká totiž, jaká by společnost měla být, ale zkoumá, jaká doopravdy je.“

Někde se člověk narodit musí, říkal nesentimentálně Jihočech Luděk Munzar

Luděk Munzar ve studiu při natáčení pořadu Okouzlení slovem

„Říká se, že jižní Čechy jsou nejkrásnější, lidi tam rádi jezdí, to potvrzuju,“ rozpovídal se Luděk Munzar pro Český rozhlas České Budějovice v rozhovoru s Jiřím Kasalem. Ten se udál v roce 2013 v Chlumu u Třeboně, kde populární herec slavil osmdesáté narozeniny.

„Husákův režim ji sice nezrušil, ale rozprášil sociology a nahradil je vědeckými komunisty. Nějaký čas jsem byl ještě trpěný v pražském sociologickém ústavu, ale když jsem nepodepsal Antichartu, musel jsem skončit,“ dodával.

Emanuel Pecka pak léta učil v Praze na základní škole, samozřejmě pod bdělým dohledem politicky spolehlivějších kolegů. Vždycky si ale dokázal najít čas na vlastní studium a neztratil kontakt s oborem. Po roce 1989 pokračoval v pedagogické dráze, ovšem už jako vysokoškolský učitel sociologie na Vysoké škole ekonomické.

Jak sám říkal, byl životním optimistou. „Já jsem si v životě na nic nestěžoval. I když jsem učil na základní škole a věděl jsem, že to je tak trochu ztráta času, utěšoval jsem se, že se pak doma budu moci zase věnovat svému studiu. A když jsme jezdili s rodinou na jih Čech na chalupu a v pásmu jsme potkávali pohraničníky, říkal jsem dětem, že to taky nebude na věky. No a vidíte? Měl jsem pravdu!“

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Související