Strhující životní příběh pátera Huga Josefa Pitla skončil v 89 letech

20. květen 2017

V roce 2003 jsem se vydal do Třeboně, abych pro Český rozhlas natočil rozhovor s páterem Hugem Josefem Pitlem. Přivítal mě tenkrát u sebe doma, na faře, a jeho povídání se mi hluboce vrylo do paměti. Životní příběh muže, který se narodil 19. března 1928 v Klatovech, byl totiž strhující.

Jako malého kluka ho hluboce zasáhly válečné události. Jeho velký kamarád ze školní lavice Arnošt Ringer kvůli svému židovskému původu válku nepřežil. Po válce mladý Josef Pitel vstoupil do řádu premonstrátů, stal se členem komunity v Teplé, kde dostal řeholní jméno Hugo.

To bylo v roce 1947 a idylka, během které se celé osazenstvo kláštera nadšeně pustilo do obnovy života v právě vysídleném pohraničí, neměla dlouhého trvání. Následovala internace, vojenská služba u PTP a práce v dělnických profesích.

Ke konci padesátých let byl Hugo Pitel znovu zatčen a po brutálních výsleších ve věznici na Borech nakonec odsouzen na dva a půl roku vězení za podvracení republiky. Ty si odseděl ve Valdicích. Události 21. srpna 1968 zastihly pátera Pitla na studijním pobytu v Rakousku. I když ho okolí přemlouvalo, aby zůstal za hranicemi, vrátil se.

Během vzpomínání jsem Hugu Pitlovi nepoložil ani jednu otázku. Vypravěč se tenkrát ponořil do křesla, zavřel oči a chvílemi to vypadalo, že události, o kterých vypráví, prožívá znovu. A mě došlo, jak byl život k němu vlastně nespravedlivý.

Celá desetiletí Hugo Pitel plánoval, co by rád udělal, dokázal a nemohl. Když přišla sametová revoluce, bylo mu 61 let a byl už za zenitem svých sil. Přesto toho nakonec ještě hodně stihl. Působil jako farář v Boršově nad Vltavou a v Třeboni, byl léta prezidentem Charity na jihu Čech.

Páter Hugo Josef Pitel zemřel 14. května 2017 ve Veselí nad Lužnicí. Pohřben bude ve své milované Třeboni. Jeho osud si můžete připomenout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio