Procestovala už desítky zemí. V Brazílii zažila střílečku, na Zélandu žila v dodávce

5. leden 2019

Dominika Oulická je nebojácná žena z jihočeského Husince, která křižuje svět s batohem na zádech. Ve Velké Británii byla chvíli bezdomovkyní a sama žila v dodávce na Novém Zélandu.

Pak potkala přítele Petra Machta. Teď cestují společně a o svých zážitcích vypráví lidem na besedách.

„Zhruba před deseti lety, když jsem nastoupila na vysokou školu, jsem zjistila, že moje znalosti z angličtiny nejsou dostačující a že by mě v prváku u zkoušky vyhodili. Tak jsem sbalila batoh a odjela do Anglie naučit se anglicky. To jsem za dva měsíce zvládla. Jenomže cestování se stalo mojí závislostí a nemůžu přestat,“ vypráví o své vášni Dominika Oulická.

Dominika Oulická nyní cestuje s přítelem Petrem Machtem

Cizí země si s přítelem vybírá podle tří zásad – roli hrají akční letenky, politická situace v daném regionu a nemoci.

Pravidla stanovil Petr poté, co se v Brazílii pár ocitl uprostřed policejního zásahu. „My jsme takoví extrémní cestovatelé. Pořád posouváme hranice a pak se divíme, co všechno zvládneme. Říkáme si, že už to dělat nebudeme, že je to zbytečné, ale pak do toho zase vlítneme,“ říká.

Lidé cestují zbytečně draze. Jděte na to jinak, říká žena, která sedmkrát obletěla svět

Cestování

Cestovat se dá i za pár „šupů“. Důkazem toho je Hana Machalová, která sedmkrát obletěla zeměkouli a je propagátorkou takzvaného chytrého cestování. Myslí si, že lidé dnes mají možnosti jako dosud nikdy.

Dominika Oulická chce svým životním stylem lidem ve svém okolí ukázat, že na plnění snů nejsou potřeba velké peníze ani cestovní kanceláře. „My ukazujeme, že to jde i za pár peněz. To jsou jen předsudky, že je cestování drahé nebo že potřebujete řeč. My se domluvíme rukama i nohama,“ dodává.

Na cesty si vždy do krosny balí tričko s nápisem TJ Husinec a ve všech koutech světa o jižních Čechách vypráví. „To je taková moje raritka, že se fotím u různých památek v tomto tričku. Pak to dětem z našeho klubu prezentuji a motivuji je, aby taky cestovali,“ komentuje.

I přesto, že v průběhu roku několikrát Českou republiku opustí, nedají na rodnou zemi dopustit. „My se sem moc rádi vracíme. Máme strašně rádi jižní Čechy. Spousta lidí básní o Americe, ale neuvědomují si, jak se tu doma máme skvěle,“ připomíná.

Vyprávění Dominiky Oulické a Petra Machta si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.