Úspěšný vědec a autor Abecedy vína Zdeněk Kuttelvašer pochází z Volyně

25. červen 2016

„Vedle nás bydlel nějaký Turek, to byl takový bohatý pupkatý pán, vlastnil pojišťovnu. A ten si koupil rádio na krystal. Vždycky, když ho poslouchal a já šel kolem, tak na mě volal: Chasníku, pojď si poslechnout! Jinak my jsme si doma pořídili až na konci dvacátých let philipsku a já se tenkrát hrozně divil, odkud to jsou slyšet hlasy.“

Tak vzpomíná Zdeněk Kuttelvašer na své dětství. Narodil se 10. května 1923 ve Volyni a osm dní po jeho narození začal pravidelně vysílat v tehdejším Československu Rozhlas, tehdy zvaný Radiojournal.

Zdeněk Kuttelvašer strávil ve Volyni celé dětství. Z rodného městečka pak odešel do nepříliš vzdálených Klatov, kde v roce 1942 maturoval na Střední zemědělské škole. Ve studiích ještě pokračoval na jednoroční Zemědělské škole družstevní v Praze a v roce 1944 se vrátil na jih Čech.

Na lidové zemědělské škole v Mladé Vožici začal pracovat jako učitel a tam ho také zastihl konec války. Ten mimo jiné znamenal i znovuotevření českých vysokých škol, a tak hned v roce 1945 odešel za studiem na pražskou Vysokou školu zemědělského inženýrství.

Další životní osudy Zdeňka Kuttelvašera pak byly spojeny s Prahou a zemědělským výzkumem. Zabýval se konzervováním ovoce, vinařstvím, výrobou glycerínu – na svém kontě má celou řadu vědeckých úspěchů, je také autorem popularizující příručky Abeceda vína.

Celé vyprávění Zdeňka Kuttelvašera si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio