V Českém Rudolci vaří pivo žena. Do odvětví, které je doménou mužů, ji přivedla náhoda

17. listopad 2018

„Ježišmarjá, musím zaťukat na zuby, nestalo se mi to, ale určitě se to dá povést,“ směje se Radovana Kocmanová, když se jí ptám, jestli se dá zkazit várka piva. Je totiž profesí sládková, respektive sládek, v pivovarech si prý na přechylování názvu stěžejní profese nepotrpí.

Do odvětví, které je dodnes doménou mužů, ji přivedla náhoda. „Bavila mě chemie, tak jsem si vybrala studium na Střední škole potravinářské technologie v Praze a tam byla hlavním oborem výroba piva,“ vysvětluje.

Po škole sice Radovana Kocmanová chvíli pracovala v mlékárenské laboratoři, pak odešla na mateřskou dovolenou a po ní už nastoupila do svého prvního pivovaru. Těch prošla několik, včetně minipivovaru ve slovinském Bledu.

Cestovatelka Lenka Kosmatová navštívila už 32 zemí, a to velmi levně

Z cesty Lenky Kosmatové po střední Americe

„Je pár věcí, na kterých se dá ušetřit,“ říká o cestování Lenka Kosmatová. „První je transport, druhá jídlo a třetí ubytování,“ vysvětluje mladá žena z Husince, která během několika málo let stihla projet 32 zemí světa.

Nyní vaří pivo v Českém Rudolci na Dačicku. „Měnit pivovary mě baví, protože se mi líbí vytvářet neustále něco nového,“ říká o svém dosavadním putování od pivovaru k pivovaru, které v lecčems připomíná cestování vandrovníků jak v předminulém století.

„Tady jsem ale okouzlena krásou České Kanady,“ vyzdvihuje jedinečnost svého posledního působiště. Že by odešla na další štaci, neplánuje, po chvilce přemýšlení ovšem dodá: „Nikdy nevíte, co v životě přijde.“

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související