V modré uniformě strávil přes 30 let, nakonec velel hasičům v Jindřichově Hradci

8. duben 2017

„Jsme ve služebním poměru. Takže na každé místo se vypisuje výběrové řízení a každý pak může projevit svou vlastní vůli. To znamená, může se sám přihlásit a má možnost řízení vyhrát,“ popisuje Jan Všetečka systém obsazování postů u Hasičského záchranného sboru.

„Tím pádem mě se podařilo v roce 2008 zvítězit ve výběrovém řízení na místo ředitele územního odboru v Jindřichově Hradci,“ říká muž, který stál v čele profesionálních hasičů v největším českém okrese do minulého pátku. Od prvního dubna mají jindřichohradečtí požárníci nového velitele a Jan Všetečka odešel na zasloužený odpočinek.

Rodák z Českých Budějovic se původně vyučil karosářem. Pracoval v Horáckém autodružstvu v Třebíči, při zaměstnání si doplnil strojírenské vzdělání a stal se v družstvu bezpečnostním a požárním technikem. „Z titulu své funkce jsem začal spolupracovat s tenkrát státními požárníky a ono se to všechno postupem času víc a víc prolínalo, až jsem k profesionálním hasičům přešel,“ vysvětluje.

Od té doby uplynulo jednatřicet let a zpočátku byl hasičský život Jana Všetečky spjat s Vysočinou. Vystřídal různé funkce u požárníků v Třebíči a Jihlavě, než se ocitl zpět v rodných jižních Čechách. „Já jsem se tak vlastně vrátil domů, i když z jižních Čech jsem nikdy úplně neodešel. Celé dětství jsem sem jezdil za dědou a za babičkou, i vojnu jsem absolvoval v Bechyni,“ směje se.

Vyprávění Jana Všetečky o životě v modré uniformě si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši v odkazu výše.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.