Za peníze z druhé poloviny zeměkoule se rod Kaprálů vrátil do Strmilova

4. únor 2017

Zeno Kaprál žije v městečku Strmilov, tedy v místech, kde se jižní Čechy začínají nenápadně měnit v Českomoravskou vrchovinu. Za dobré viditelnosti odsud ze hřbitovního návrší zahlédnete daleko na západě temelínský oblak páry, za zády - co by kamenem dohodil - vám v tu chvíli blikají výstražná světla vysílače na vrchu Javořice.

Kde se tu brněnský rodák, básník a někdejší přední člen brněnské bohémy vzal? Rod Kaprálových ve Strmilově žil od pradávna, to vám potvrdí každý obyvatel obce. Jeho členové byli šikovní a pracovití lidé, zároveň je ale provázel neblahý osud v podobě obou totalit 20. století.

Vše po druhé světové válce vyústilo v emigraci a osud, kterým se po asijské i australské anabázi staly Spojené státy americké. Manželé Aleš a Zdena Kaprálovi prožili pozoruhodný příběh, o kterém se můžete dočíst v knize Zdeny Kaprálové Zítra bude líp.

Strýc Zena Kaprála Aleš Kaprál se jednoho dne na počátku 90. let jako letitý a zároveň úspěšný muž z USA do Strmilova vrátil, aby své rodné obci daroval věžní hodiny. Ty od roku 1993 měří čas na tamější kostelní věži.

V tehdy mladé České republice však nezůstal, zato svému brněnskému synovci nabídl a posléze i věnoval významnou finanční částku, která snad měla zajistit to, aby Kaprálové byli ve Strmilově nadále přítomni. Za peníze z druhé poloviny zeměkoule byl následně v obci zakoupen a opraven starší domek a rod Kaprálů byl zpátky na svém místě.

Od té doby se pro Zena Kaprála Brno měnívalo ve Strmilov a Strmilov v Brno. Strmilov v posledních letech významně převažuje.

Vyprávění Zena Kaprála si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Lubomír Koníř
Spustit audio