Známá vltavotýnská galeristka byla v mládí motocyklovou závodnicí

6. únor 2016

„Ještě mám schovaný novinový článek s palcovým titulkem Sedmnáctiletá Marie Kirchnerová si vybojovala třetí místo mezi pětačtyřiceti startujícími,“ vzpomíná na své mládí v sedle motocyklu paní Marie, nyní provdaná Hanušová.

„Předjeli mě tenkrát jen legendární ex-mistři Jaromír Čížek a František Rón a já jsem prý během závodu zaujala svou bojovností,“ usmívá se. Nastartovanou kariéru motocyklové závodnice ale ukončila dopravní nehoda, když na silnici do jejího skútru narazilo osobní auto a ona skončila s ošklivým zraněním v nemocnici.

Jenže stejně, jako se zakousla do motocyklového sportu, tak se krátce po nehodě Marie Hanušová pustila s vervou do výtvarného umění. „Když jsem hledala zaměstnání, tak jsem přišla do Svazu českých výtvarných umělců, kde hledali sekretářku,“ popisuje okamžiky, které natrvalo ovlivnily její život.

„Bylo nás tam asi šest a já jsem si říkala, že nemám šanci,“ dodává. „Ale pak mi přišel telegram, že jsem byla přijata,“ říká žena, která mezi výtvarníky prožila následujících šťastných dvacet roků.

Dalším zlomovým okamžikem pak pro Marii Hanušovou byl začátek 90. let. Odešla tenkrát na jih Čech, do osmitisícového Týna nad Vltavou, kde se věnovala práci galeristky. Díky jejímu nasazení se podařilo nenápadné městečko povýšit na jedno z center výtvarného života v kraji.

„Bez dvou autorů šest set,“ odpovídá galeristka Marie Hanušována na otázku, kolik umělců během dvaceti let, co vedla Městskou galerii v Týně, prezentovalo svá díla v těchto výstavních prostorách.

Povídání Marie Hanušové o jejím životě si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio