Pravěcí lidé se těší na biftek, Kleopatra má jít k psychiatrovi. Muzikál Kronikáři si hraje s dějinami

19. březen 2017

Uvidíte 250 převleků a 40 herců, zpěváků a tanečníků, uslyšíte 25 hudebníků v orchestru. Poprvé v historii Jihočeského divadla spolupracují všechny čtyři soubory na jedné inscenaci. Rodinný muzikál Kronikáři je společným projektem Malého divadla, činohry, opery i baletu.

Příběh čtrnáctiletého Matyáše zavede diváky do dějin od dob pravěku až po normalizaci. Režie se ujal šéf souboru Malého divadla Petr Hašek, scénář napsala Helena Kebrtová a hudbu složil David Hlaváč.

Diváci se ocitnou v době lovců mamutů, středověku, zámořských objevů, století páry, bitvy o Británii nebo komunismu. „Snažili jsme se vybrat dějinné události nebo etapy, které jsou nějak stěžejní pro vývoj historie. Spíš jsme se jimi inspirovali a s těmi dějinami si hráli. Nesnažili jsme se nahrazovat výuku dějin a ty reálie jsou občas takové pokroucené, s nadsázkou,“ říká autorka scénáře Helena Kebrtová.

Příběh jedné rodiny vypráví o vztahu syna a otce, vášnivého kronikáře. Ten se před mnoha lety ztratil v dějinách lidstva. I čtrnáctiletý Matyáš, který svého tátu hledá, se propadne do minulosti a cestuje z epochy do epochy. Setká se například s Kleopatrou, Johankou z Arku, Kryštofem Kolumbem nebo Winstonem Churchillem.

„Já začínám jako Matyáš, ústřední postava, ale jak prochází těmi dějinami, tak ho v každé etapě hraje někdo jiný. Já ho ztvárňuji jen v přítomnosti,“ doplňuje herec Bartoloměj Veselý, člen souboru Malého divadla.

Autor hudby David Hlaváč spolupracoval s Jihočeským divadlem už v předchozích letech. Podle režiséra Petra Haška mají jeho chytré, vtipné a líbivé písně ambice stát se velkými hity. „Za tím si rozhodně stojím. Kdybych neměl k dispozici Davida Hlaváče jako autora hudby, tak bych se rozhodně do autorského muzikálu nepouštěl. Znám jeho hudbu a vím, že má velmi divadelní cítění a hravý přístup. Nerekonstruuje hudbu dané epochy, ale inspiruje se jí a vzniká velmi vtipná muzika,“ komentuje.

Na jevišti bude během celého představení velmi živo. „V každé dějinné etapě jsou na jevišti téměř všichni herci, zpěváci a tanečníci. To znamená, že je tam téměř pokaždé najednou čtyřicet osob a každý musí mít dobový kostým. V tomhle ohledu je to opravdu velmi nákladná a náročná inscenace,“ dodává Helena Kebrtová.

Jihočeské divadlo uvádí autorský muzikál Kronikáři. Na inscenaci poprvé v historii spolupracují všechny čtyři soubory

Reportáž ze zkoušky Kronikářů a rozhovor s režisérem přinesl kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí recenzi filmů Masaryk a Nechte zpívat Mišíka, představení nové knihy mladého kuchaře Martina Škody a rozhovor s jazzmankou Janou koubkovou.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio