Alšova jihočeská galerie představuje Košickou modernu a díla z 20. let minulého století

9. duben 2018

Významné autory takzvané Košické moderny vystavuje Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Díla slovenských a maďarských umělců 20. a 30. let minulého století zapůjčila na jih Čech Východoslovenská galerie v Košicích.

Čeští kolegové expozici doplnili díly českých autorů ze stejného období. Výstava Košická moderna – Kontexty meziválečného umění je příspěvkem Alšovy jihočeské galerie k letošnímu stému výročí založení Československa.

„Rozhodli jsme se představit fenomén, který propojuje české a slovenské výtvarníky. Jedná se o fenomén, který je opomíjený, fenomén, který zaznamenává sociální život a městskou kulturu a je víc než podobný záležitostem, které řešíme teď. Je to velmi aktuální téma. Díváme se na umělecké předměty, které reflektují nějakou dobu, a ta doba něco vypovídá,“ říká kurátor David Kubec.

Vystavená díla pocházejí především z 20. let minulého století. „Převážná část kolekce je z Východoslovenské galerie, my ji doplňujeme výtvarníky z našich sbírek, protože ti umělci se setkávali. Snažili jsme se připravit výstavu tak, jak by vypadala zhruba v těch 20. letech, a skutečně některé díla, která tu jsou, se tam setkala,“ dodává David Kubec.

Podle kurátora Východoslovenské galerie Miroslava Klebana se Košická moderna jako fenomén váže k jednomu místu, tedy Košicím. „Je to městské univerzum, specifičnost toho města. Jsou to domácí autoři a potom avantgarda, kterou povolává do Košic doktor Josef Polák. Byl českého původu a přišel do Košic, kde se stal ředitelem Východoslovenského muzea, které právě svým způsobem institucionálně zastřešovalo tyto autory,“ vysvětluje.

V expozici jsou k vidění grafiky i velmi rozměrná plátna. „Já jsem pyšný, že se nám podařilo tady v Hluboké nad Vltavou instalovat velkorozměrná plátna Antona Jaszusche. Pochází z velkého cyklu a jsou poprvé vystavené mimo Košice,“ komentuje Miroslav Kleban.

Výstava Košická moderna – Kontexty meziválečného umění zůstane v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou do 27. května.

Výstava Košická moderna – Kontexty meziválečného umění zůstane v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou do 27. května

Výstavě se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná ceny Magnesia Litera a expozici děl Heinricha Dunsta v budějovickém Domě umění. Také nabízí ukázku z audioknihy Když jsem to slíbil! Luďka Munzara a recenzi knihy Don Giovanni na Ovocném trhu.

autor: pku
Spustit audio