Balet s hlasem Jiřího Lábuse i hudbou Radiohead nabízí Dekkadancers na jihu

10. duben 2017

Vstřícná dramaturgie, nespoutaná radost z tance a vášeň snoubící se s energií. Skupina mladých choreografů a tanečníků Dekkadancers připravila tři baletní choreografie pro Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích.

Baletní večer zahajuje choreografie Ondřeje Vinkláta a Štěpána Pechara s názvem Přesně včas. Tanečníci využili hudbu současného německého skladatele Maxe Richtera a klasika Franze Schuberta, čímž propojili klasickou a elektronickou hudbu.

„Melancholicky laděná choreografie je inspirována neustálým koloběhem života a smrti, touhou znovu spatřit blízkého člověka, který tento svět už opustil. Je to zasazené do ročního období podzimu, je to o loučení, o vyrovnávání se se smrtí. Mělo by to snad být takové pohlazení duše. Není to až zas tak pesimistické. Doufáme, že to najde cestu k divákům tady v Českých Budějovicích,“ doplňuje choreograf Štěpán Pechar.

Proslulá Debbusyho skladba nazvaná podle slavné básně Faunovo odpoledne tanečně inspirovala Marka Svobodníka. V choreografii je výrazným obohacujícím prvkem také hudba skupiny Radiohead.

„Choreografie vychází z moderního i klasického slovníku. Je tam první pánská část, která je velmi dynamická, a potom přímo Faunovo odpoledne na hudbu Debbusyho, kde je Faun a nymfy, které ho svádí,“ vysvětluje Lukáš Slavický, šéf baletního souboru Jihočeského divadla.

Balet Viktora Konvalinky Elixír je vtipnou vizuální audioknihou na libreto Štěpána Benyovszkého. Ospalý bar na francouzském venkově nečekaně ožije, když hosté zjistí, že někde blízko lze najít klíč k elixíru věčného života.

Na diváky čeká příběh plný akce, humoru a tance doprovázený hlasem Jiřího Lábuse. „Posluchači znají, jak umí Jiří Lábus měnit hlasy, a je to takový příběh inspirovaný bláznivými komediemi Louis de Funèse nebo třeba Jeana Paula Belmonda,“ dodává Lukáš Slavický.

Poslední jarní repríza Dekkadancers na jihu připadá v Jihočeském divadle na středu 26. dubna.

Baletní večer Dekkadancers na jihu v Jihočeském divadle - choreografie Elixír

Více o Dekkadancers na jihu se dozvíte v kulturním magazínu Kavárna. Dále pořad přináší recenzi filmů Bába z ledu a Dobrodruzi, pozvání na výstavu Impresionismus v Hluboké nad Vltavou a reportáž z koncertu Dana Bárty s triem Roberta Balzara.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.