Budějovice přivítaly Anetu Langerovou smrští krup. Koncert na řece to ale nepokazilo

10. červenec 2017

Šest žánrově různých koncertů v šesti večerech ve spojení s jedinečnou atmosférou slepého ramena Malše v centru Českých Budějovic. Takové jsou už tradičně Múzy na vodě. Letos festival přivezl třeba Evu Urbanovou, Chantal Poullain a Anetu Langerovou.

„Letošní průběh je velice překvapivý, protože jsme počítali s horším počasím a ono vlastně nakonec vyšlo. Naším úsilím je opravdu vydržet a udělat ten koncert tak, aby si lidé užili vody a vůbec netradičního prostředí, protože v uzavřeném prostoru jsou po celý rok,“ řekla organizátorka Iva Sedláková, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu budějovického magistrátu.

Organizátoři festivalu se vždy snaží vybrat co nejvhodnější interprety ve vztahu k jedinečné scéně u soutoku řek Malše a Vltavy. „Ten popík sem záměrně moc nedáváme, protože to místo si to nezaslouží. Je to genius loci Českých Budějovic a taková klidná zóna, kam by si lidé měli přijít popřemýšlet, něco hezkého si poslechnout a ne trojčit, to mohou jít na spoustu jiných míst,“ dodala Iva Sedláková.

Jedním z vrcholů letošních Múz na vodě byl koncert Anety Langerové s kapelou. Sledoval ho zaplněný Sokolský ostrov, dav lidí postával na přilehlé dřevěné lávce. Někteří diváci k říčnímu pontonu dojeli i na loďkách.

Mimořádnou atmosféru si užívala také violoncellistka Dorota Barová, členka kapely Anety Langerové, která vystupuje v dalších sedmi uskupeních. „Užívala jsem si to moc! Sice dneska nás ty kroupy trochu vyděsily a bylo docela vlhko, takže cello se mi rosilo, ale atmosféra byla úžasná,“ komentovala.

Múzy na vodě jsou jen zlomkem toho, co nabízí letošní kulturní léto v Českých Budějovicích. Začíná také promítat letní kino Háječek, uskuteční se dvanáct hudebních večerů na náměstí a ožilo radniční nádvoří. Závěr léta patří festivalům Město lidem, lidé městu a Vltava žije.


Aneta Langerová: Šumava nám dala kulisy pro písně z alba Na Radosti

Po více než roce do Českých Budějovic díky festivalu Múzy na vodě zavítala Aneta Langerová. Město ji ale nejprve neuvítalo úplně vlídně. „České Budějovice nás přivítaly smrští krup, takže jsme tady trošku bojovali a je velký zázrak, že všechno fungovalo a hrálo, jak mělo. Na vodě se nám hrálo dobře,“ popsala Aneta Langerová.

Na podobné scéně tvořené vodní hladinou dosud nikdy nevystupovala, i když, jak sama řekla, už o tom delší dobu přemýšlí. „Takovou zkušenost úplně nemáme, ale je pravda, že v Říčanech, odkud pocházím, je takové staré koupaliště a naším snem je tam někdy udělat koncert právě na vodě. Tak jsme si říkali, že to tady dneska okoukneme a třeba se to někdy uskuteční,“ vysvětlila s úsměvem.

Poslední album Anety Langerové Na Radosti získalo čtyři ceny Anděl, jeho hlavním motivem byly příběhy a prostředí ze zaniklé šumavské vesnice. „Po dlouhé době jsem přijela na Šumavu a zdomácněla jsem tam. Šumava nás přijala, což bylo hrozně velikánské, a proto jsme tam hledali inspiraci. Bylo nám tam dobře a vznikly takové písně. Jsou to takové příběhy, Šumava nám dala kulisy,“ doplnila zpěvačka.

Zároveň prozradila, že podobně laděná bude i další nahrávka, na které chce začít pracovat příští rok. „Ten důležitý obsah byl vztah člověka k přírodě, úcta člověka k člověku i k té přírodě a to, že jsme vlastně přírodou často ovlivňováni. Cítím, jak se ve mně tenhle pocit prohlubuje, tudíž myslím, že další věci nemohou být bez přírody nebo přirozeného vývoje člověka samotného. Těším se, že třeba najdu něco konkrétnějšího a dokážu to líp popsat,“ řekla.

Do jižních Čech Aneta Langerová jezdí pravidelně nejen kvůli koncertům a přírodě, ale také za přáteli. „Je tu vždycky naprostý klid, což vyhledávám, takže jižní Čechy patří do mého srdce,“ uzavřela.

Festival Múzy na vodě připomíná kulturní magazín Kavárna. Dále se ohlíží za Borůvkobraním v Borovanech a návštěvou herce Vladimíra Javorského v Husinci a přináší recenzi na film Pobřežní hlídka.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: mvo
Spustit audio