Jitka Molavcová: S Jiřím Suchým je to osudová cesta. Na jevišti jsem jako dítě na pískovišti

18. září 2017

Semaforská nálada je nakažlivá, chmury mění v úsměvy. O tom se přesvědčili lidé ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice při koncertu Jiřího Suchého a Jitky Molavcové. Ze záznamu jejich živého vystoupení navíc rozhlasoví mistři zvuku připraví nové album.

Pro Jiřího Suchého nejsou návštěvy Českých Budějovic ničím výjimečným. „Jezdím sem každoročně. Máme takovou družbu s kabaretem U Váňů. Hrají tam přepisy našich her, s Jitkou Molavcovou se jezdíme dívat a také vždy v létě vystoupíme,“ vysvětlil.

I v téměř 86 letech s chutí vystupuje a na odpočinek podle svých slov nemá čas. „Měli jsme teď dva měsíce prázdnin a z toho jsem já měl prázdniny pouze tři dny, jinak jsem zařezával. Sám nevím, proč má Semafor stále takovou oblibu, ale beru to,“ řekl.

Jiří Suchý prozradil, že málo písniček vzniklo z jeho vlastní zkušenosti. „Já si dám třeba za úkol napsat smutnou písničku a udělám to. Lidé pak říkají: To jste musel být smutný. Ale tak to není. Mezi výjimky patří píseň Kamarádi, která vznikla v době nejtemnější z mého pocitu. Říkal jsem si, že to bude možná taková rada, jak přežít,“ vzpomněl.

Podle Jitky Molavcové je divadlo Semafor fenoménem. „Je to cesta, kterou si upletli Jiří Suchý a Jiří Šlitr z hudby, humoru a poezie. Je to cesta poctivá, které věřím i já. Proto jsem setrvala v Semaforu tak dlouho,“ připomněla.

Za dva roky oslaví Jitka Molavcová 50 let působení v Semaforu. „Pro mě je to osudová cesta, nedá se nic dělat. Tolik let v jednom divadle spolu kráčíme s Jiřím Suchým a on pořád tou svojí tvorbou dává naději,“ dodala.

Na jevišti se zpěvačka podle svých slov vznáší. „Připadám si jako ryba ve vodě, jako dítě na pískovišti. Je to zvláštní pocit svobody a uvolnění, ale než na jeviště přijdu, tak mám motýlky v břiše, jsem nervózní. Před každou premiérou si říkám, že už to nezvládnu, a pak zase pokračuji. A když vidím vedle sebe Jiřího Suchého, jak je stále mladý, zdravý a čilý, tak si říkám, že takhle to má být,“ uzavřela.

Jitka Molavcová a Jiří Suchý vystoupili ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice při veřejné nahrávce

Rozhovor s legendami Semaforu přinesl kulturní magazín Kavárna. Dále se dozvíte, jak písničky Suchého a Šlitra těšily herce i diváky v Jihočeském divadle ve vyprodaných představeních Med ve vlasech, a zavedeme vás na filmový festival Voda, moře, oceány.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio