Kápnutí na Slavonice bylo božské. Zdeněk Svěrák tu oživil příběh svého dětství

7. srpen 2017

Herec a scénárista Zdeněk Svěrák navštívil Slavonice Fest. S filmovou delegací uvedl předpremiéru filmu Po strništi bos, který režíroval jeho syn Jan. Snímek se natáčel z velké části právě ve Slavonicích a okolí.

„My jsme dlouho hledali městečko, kde by se ten film dal natočit, až jsme kápli na Slavonice. A ukázalo se, že to bylo kápnutí božské. Jak tady nás všichni přijali radostně a ochotně, to se jen tak nevidí. A proto jsme si řekli, že město odměníme tím, že občané, kteří v tom filmu výborně hrají jako komparz, budou první na světě, kteří film uvidí,“ vyprávěl.

Před projekcí se ale snažil neztratit nadhled. „Syn říkal, že se nesmím nechat ukolébat eventuálním úspěchem, protože ti lidé se budou radovat už jen z toho, že se tam uvidí,“ vysvětlil.

Krajina Slavonicka se Zdeňku Svěrákovi zalíbila. „Jel jsem sem z Pelhřimova a říkal jsem, si, že taková cesta, to je odměna. To je taková krása, a když si k tomu ještě pustíte hudbu, tak jste opravdu jako v nějakém kýčovitém filmu,“ řekl.

Právě venkovské prostředí je v jižních Čechách podobné jako ve východních Čechách, kde Zdeněk Svěrák vyrůstal a kde se odehrává film. „My jsme to chtěli točit v Kopidlně, kde se děj odehrává, ale zjistili jsme, že už tam nejsou věci tak, jak bývaly. Protože je to historický film ze 40. let minulého století, musíte mít střechy, dlažby, zkrátka všechno trochu starší,“ dodal.

Dostal jsem paruku, abych vypadal mladší

Ve filmu Po strništi bos si opět zahrál učitele. „Já jsem tam vůbec hrát neměl, ale abychom udrželi tradici, že v každém našem společném filmu se objevím, tak jsme dodatečně napsali roli ředitele školy. Dostal jsem paruku, abych vypadal mladší, a dostal jsem i sokolský kroj. Procházel jsem se v něm tady po náměstí v přestávkách a asi tři lidé mi řekli, že mi to strašně sluší,“ vyprávěl.

Snímek vychází z osobních zážitků Zdeňka Svěráka. Jedním z motivů je setkání pražského kluka s venkovem a domácími zvířaty. „Malý člověk pozná, že lidi mají králíky, které hladíte, ale mají je proto, aby je nakonec zabili, stejně tak třeba husy. To byl pro mě šok, a to jsem si prožil právě na venkově,“ dodal.

Film Po strništi bos viděli diváci Slavonice Festu jako první. V kinech bude mít oficiální premiéru až 17. srpna.

Film Po strništi bos zahájil festival ve Slavonicích. Režisér Jan Svěrák byl před projekcí nervózní

K předpremiéře filmu Po strništi bos na Slavonice Festu se vrací kulturní magazín Kavárna. Dále vás pozve na zámek Kratochvíle, kde se se svým letním projektem představilo divadlo Continuo, a nabídne recenzi kultovních filmů ze 60. let Absolvent a Frajer Luke.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: pku
Spustit audio