Muzikál Jihočeského divadla Kronikáři vyšel na CD. Nahrávalo se v Českém rozhlase

5. únor 2018

Autorský muzikál s nejširším možným námětem – historie světa. To jsou Kronikáři v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Muzikál o otci, který se ztratí v dějinách, kde ho hledá jeho syn, měl premiéru loni na jaře.

Představení má úspěch, a proto se tvůrci rozhodli vydat i CD. Nahrávka vznikla ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

Autorem hudby ke Kronikářům je skladatel David Hlaváč, který na muzikálu pracoval vůbec poprvé. Lákalo ho téma dějin světa a pro své skladby měl spoustu inspirace. „V každé epoše, kterou znázorňujeme, jsem se snažil vystihnout něco, co je pro tu epochu hudebně charakteristické. Zároveň jsem to chtěl propojit s motivem listování, který je pojítkem mezi epochami,“ popsal.

Na cédéčku je nakonec přes sedmdesát minut hudby. Texty k celému muzikálu napsala Helena Kebrtová. Tu podle jejích slov nejvíc bavila hudební pestrost a schopnost Davida Hlaváče zachytit ducha doby.

Autorem námětu je režisér Jihočeského divadla Petr Hašek. Nápad na muzikál o historii světa dostal náhodou. „Říkal jsem si, že to chce prostě velké téma, velké plátno, tak jsme uvažovali o stvoření světa. Pak jsem šel okolo knihkupectví a viděl tam Dějiny světa pro děti. To byl startovací bod k tomu udělat takovou muzikálovou kroniku. Zároveň jsme to chtěli zarámovat nějakým osobním příběhem, takže otec se ztratí v dějinách a jeho syn ho jde hledat,“ vysvětlil.

I když cédéčko nemůže zprostředkovat komplexní zážitek z divadla, audionahrávku chtěl režisér pořídit. Na tom se shodl s ředitelem Lukášem Průdkem, podle kterého by se tak muzikál mohl dostat i do dalších českých divadel a k dalším dětským divákům a posluchačům.

„Myslím si, že to posluchače nenechá klidným a bude si to chtít pustit znova a bude si to chtít zpívat. Má to význam pro děti, ony se najednou začnou zajímat o různé věci, vzbudí to zájem o historii,“ dodává Lukáš Průdek.

Do muzikálu Kronikáři se zapojily všechny čtyři soubory Jihočeského divadla. Při natáčení audionahrávky se do studia českobudějovického rozhlasu muselo vejít přes sedmdesát hudebníků a zpěváků.

Reportáž z představení CD Kronikáři přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná, že se poutní areál v Římově stal národní kulturní památkou, že Alšova jihočeská galerie hostuje v Galerii Mariánská a že vyšla audiokniha Medvědín a česká verze kultovního komiksu Barbarella.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: stk
Spustit audio