Muzikanti a další umělci do ulic patří, dokazuje Buskers fest

27. červen 2017

Akrobaté, divadelníci, hudebníci a další umělci obsadili centrum jihočeské metropole. Letošní ročník Buskers festu v Českých Budějovicích nabídl přes sto účinkujících z domova i ze světa.

Festival pouličního umění oživil například náměstí Přemysla Otakara II., prostor pod Černou věží, Zlatý most, park Na Sadech nebo klášterní zahradu u Piaristického náměstí. Už tradiční scénou přehlídky byla také Lannova ulice.

Tam zahrál třeba písničkář Petr Šrajer, který vystupuje pod jménem Šrája. Mladý student se na akci podílí nejen jako účinkující, ale také jako spoluorganizátor. Už několik let se stará o některé scény a pomáhá s programem.

Sám pak hraje pouze na akcích podobného typu. „Kouzlo hraní na ulici je v tom, že člověk může oslovit lidi, které by jinak neoslovil, a pozná se, jestli je dobrý hudebník. Ulice je takový lakmusový papírek,“ říká písničkář, který sám svou tvorbu označuje jako něco mezi bratry Nedvědy a Sex Pistols, zkrátka trocha folku a trocha punku.

Návštěvníci scény na Lanově třídě se přesvědčili o tom, že na ulici může zahrát i elektrická kapela. Důkazem byl koncert skupiny ONI, která na Buskers festu vystupuje pravidelně. „Většina z nás jsou folkaři nebo jazzoví muzikanti, takže k akustickému hraní máme hodně blízko. Kouzlo pouličního umění je v tom, že nemáte moc času. To, co děláte, musí fungovat teď a tady, nemáte čas na prostoje. Pointa musí rychlá a přesná,“ komentuje kytarista a zpěvák Tomáš Martíšek.

Čtěte také

Z pohledu diváka sleduje českobudějovický Buskers fest pravidelně Zdeněk Brdek. „Myslím, že letošní ročník nemá obdoby, takhle nabitý program si nepamatuji,“ popisuje.

Umělci v ulicích mají podle něj smysl. „Když se člověk vrací z práce, zabraný do svých myšlenek, možná naštvaný a najednou potká pouličního umělce, tak ho to může trochu vytrhnout z jeho světa a alespoň na chvíli posunout někam jinam,“ vysvětluje.

Jedním z organizátorů festivalu je František Ciml. „S kolegou jsme jezdili po Evropě a zjistili jsme, že pouliční umění v evropských městech funguje a že lidé ho vnímají pozitivně. Tak jsme chtěli kousek toho přivézt i k nám. Každý rok se snažíme nabídnout co nejkvalitnější umělce, což se nám daří,“ dodává.

Vrcholem letošního Buskers festu byl tradičně páteční open air koncert na Sokolském ostrově. Tam se představila třeba Lenka Dusilová s kapelou Baromantika, nebo také pražské trio Sunflower Caravan.

Buskers fest, festival pouličního umění v Českých Budějovicích

Atmosféru festivalu Buskers fest připomíná kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí recenzi knihy Exotem na této zemi katolického kněze Ladislava Heryána nebo pozvánku na Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: mvo
Spustit audio