Nakonec svléknu každou ženu, říká fotografka aktů Tereza z Davle

29. leden 2018

Jihočešky jsou prý stydlivé a jen tak se nesvléknou. Alespoň to tvrdí Tereza z Davle, fotografka, která teď žije a pracuje v Českém Krumlově. Na jejích černobílých snímcích jsou krásné ženy, které potkává běžně na ulici.

Svou novou kolekci fotografií nazvanou Neue Mädchen připravila Tereza z Davle pro Alšovu jihočeskou galerii v Hluboké nad Vltavou.

„Neue Mädchen vymyslela moje kamarádka Stáňa. Byl to původně vtip. Já neumím německy a vůbec jsem netušila, co to znamená, a ona mi vysvětlila, že to jsou takové ty cedule, co jsou na hranicích a směřují do nevěstinců. To mi přišlo docela vtipné a brali jsme to jako pracovní název s tím, že časem vymyslíme lepší. Jenomže se to tak chytlo, že pak už jsme nic nevymýšleli,“ vysvětluje.

Tereza z Davle se věnuje hlavně aktům a fotografiím glamour. Ve stejném duchu se nese i výstava v Alšově jihočeské galerii. „Myslím, že nepřekvapím ničím jiným, ta tématika je pořád stejná. Rozdíl je v tom, že tady je to specializované na jihočeskou krajinu a jihočeské ženy,“ říká.

Oslovuje hezké holky na ulici

Modelky vždy hledá tam, kde žije a pracuje. „Když jsem se přestěhovala do Českého Krumlova, viděla jsem na ulici spoustu hezkých holek. Pár jsem jich oslovila a ze začátku to byl velký problém. Jihočešky jsou uzavřenější a dostala jsem košem od spousty z nich. Tak jsem nejprve povolala pár svých kamarádek, ale v posledních letech už problém s Jihočeškami nemám a vesele se svlékají,“ vypráví.

Nakonec prý svlékne každou ženu. „Snažím se je ukecat a ukážu moje snímky, pokud je neznají. Většinou dělám fotky opravdu decentní, myslím, že se není za co stydět. A také hodně pomáhá alkohol,“ dodává s Tereza z Davle s úsměvem.

Všechny snímky, které jsou teď k vidění v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou, vznikly v okolí Českého Krumlova a Českých Budějovic. Fotilo se v nočních ulicích, vile s původním nábytkem z první republiky, v lesích i u rybníka. „Už mě moc nebaví jezdit daleko, tak je to všechno za humny,“ uzavírá Tereza z Davle.

Tereza z Davle vystavuje v Alšově jihočeské galerii kolekci fotografií nazvanou Neue Mädchen

Rozhovor s Terezou z Davle přináší kulturní magazín Kavárna. Dále vás zavede na představení Její pastorkyňa do Jihočeského divadla, představí audio podobu knihy Svitky z londýnského mostu a nabídne recenzi hudebního alba Tichá euforie.
Celý pořad si poslechněte zde.

autoři: pku , Andrea Poláková
Spustit audio