Nechceme se stylizovat do nějakých experimentů, říká kapelník Rozhlasového Big Bandu

2. říjen 2017

Rozhlasový Big Band Gustava Broma je uznávaný po celé Evropě. Umění tohoto špičkového orchestru si mohli lidé vychutnat v Táboře na koncertě, jehož spolupořadatelem byl Český rozhlas České Budějovice.

Elitní big band vede už 22 let Vladimír Valovič. Za kapelníka ho určil sám Gustav Brom. „Když mi předával žezlo, říkal před celou kapelou, že odevzdává český poklad a že kapelu budoval několik desítek let. Prosil, abychom to vynikající jméno kapely udrželi dál. Byl to velký závazek, ale věřím, že Gusta tam nahoře toho nelituje,“ vzpomíná.

Kromě známých jazzových a swingových melodií hraje orchestr i vlastní skladby. Podle Vladimíra Valoviče měla kapela vždy dost svých skladatelů a aranžérů a této tradici zůstává věrná i v nové éře.

Kapelníkovi osobně je nejbližší velkokapelový swingový mainstream. „My se nechceme stylizovat do nějaké polohy experimentu. Vycházíme prostě z toho, jak lidé kapelu znali, z toho, co vždycky hrála. Občas se objevilo i něco jiného, ale myslím, že nám nejvíc nám sedí ten mainstream,“ vysvětluje.

Jednou z moderních podob swingu je elektroswing, který vyhledává hlavně mládež. „My jsme se v kapele na tohle téma bavili a nakonec jsme došli k tomu, že v podstatě je to krátkodobé vybočení, módní trend. Sice jsme dokonce jednu takovou skladbu hráli, nebráníme se tomu, ale aranžmá se tvoří, aby sedělo naší kapele a sólistům,“ říká Vladimír Valovič.

Tábor byl jednou z mnoha zastávek Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma v jižních Čechách v poslední době. Kapelník zdejší kraj chválí. „Myslím, že nádherný kraj, rádi tu hrajeme a hlavně jsou tu skvělí posluchači. Vždycky jsme tu měli úspěch a vždycky se rádi vrátíme,“ uzavřel.

Rozhovor s kapelníkem Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma přináší kulturní magazín Kavárna. Dále zprostředkuje atmosféru vypravěčského festivalu a zahajovacího koncertu sezóny Jihočeského divadla a představí Ženský amatérský spolek z Homolí.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio