Pes baskervillský se znovu plíží parkem v Krumlově. Zahájil sezónu na otáčivém hledišti

12. červen 2017

Detektivní komedie Pes baskervillský odstartovala sezónu otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Přímo na míru točně a zámecké zahradě ji před třemi lety napsali Olga Šubrtová a Petr Zelenka. Jihočeské divadlo chystá i dvě premiéry - operu Trubadúr a baletní verzi Valmonta.

Pes baskervillský se hraje do 24. června. V hlavní roli Sherlocka Holmese diváci uvidí Karla Rodena v alternaci s Jiřím Suchým z Tábora. Už teď jsou všechny večery na baskervillském panství beznadějně vyprodané.

Podle autorky Olgy Šubrtové je detektivní komedie oblíbeným žánrem. „Myslím, že je to tím, že detektivka tady ještě nebyla. Zatím jsme dělali hodně dobrodružné příběhy, komedie, pokoušeli jsme se i o vážnější tituly, jako byl Macbeth, ale detektivka, navíc ta nejslavnější, je tu úplně poprvé. Kdo by se nepodíval večer v zámecké zahradě na Sherlocka Holmese, jak chytá psa baskervillského, to je přímo pro to prostředí jako dělané,“ komentovala.

Režisérem inscenace je Petr Zelenka. Pro divadelní točnu chce napsat s Olgou Šubrtovou i nový titul. „Už jsme plánovali novou hru pro rok 2019, ale to asi nebude potřeba, protože jsou všechna stávající představení vyprodaná. Vypadá to, že nad novou věcí se sejdeme v roce 2020. Zatím není jasné, co to bude, zkoušíme nejrůznější nápady,“ řekl.

Práce pod širým nebem jej velmi bavila. „Myslím, že pro režiséra to má spíše úskalí, ale pro autora je to obrovská radost. Prostě se to píše jinak, filmovým způsobem. Určitě i ta další hra, kterou s Olgou připravíme, bude mít filmové parametry,“ dodal.

Detektivní komedii Pes baskervillský uvádí Jihočeské divadlo před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově

V zámecké zahradě chystá Jihočeské divadlo letos i dvě premiéry. Z Českých Budějovic přenese operu Trubadúr a velmi očekávaná je i premiéra baletní verze Valmonta, která je na programu 26. července.

Do tanečního jazyka Valmonta převedl v roce 2014 choreograf Libor Vaculík pro Národní divadlo. Šéf jihočeského baletu Lukáš Slavický věří, že představení zaujme. „Tato inscenace je velmi známá, jelikož se hraje už nějakou dobu v Praze v Národním divadle. Je to dějová záležitost, navíc tady máme zcela unikátní prostor před otáčivým hledištěm,“ připomněl.

Až do 9. září diváci na točně v Českém Krumlově uvidí osm titulů, celkem 90 představení.

Na otáčivé hlediště vás zavede kulturní magazín Kavárna. Dále se dozvíte, že v Písku připravili stálou expozici věnovanou Radku Pilařovi, a můžete si poslechnout recenzi knihy Obratník Raka Henryho Millera.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio

Související