Prácheňské muzeum v Písku zve do Oázy hororu v poušti nudy

12. březen 2018

Oáza hororu v poušti nudy. Tak zní název výstavy, kterou Prácheňské muzeum v Písku zahajuje novou sezónu. Představuje díla dvou autorek – Blanky Dvořákové a její dcery Mary Infidelious.

„Zaujaly mě tím, že byly orientovány obsahem a formou trochu nezvykle, zabývaly se hororem a komiksem. Takovou výstavu jsme tady ještě nedělali,“ říká kurátor Jan Kotalík.

V první výstavní místnosti, kde jsou díla Blanky Dvořákové, zaujme tlumenější, temnější barevnost. „Ztvárnění je výtvarně zvládnuté a zároveň velice osobité. Blanka Dvořáková se výtvarnému umění začala věnovat v Americe, kde ho dokonce i studovala,“ vysvětluje kurátor.

Kromě toho se autorka zabývala literární tvorbou, která ji inspirovala. „My jsme se tady na malé ploše snažili udělat reprezentativní výběr maleb, v nichž interpretuje své představy a obsah děl, která přečetla,“ dodává Jan Kotalík.

Mara Infidelious tvoří ručně malované komiksy a další perokresby. „Ve srovnání s dílem její matky je tu posun trochu někam jinam. Přestože se Mara narodila ve Spojených státech, její komiksy jsou mnohdy inspirovány příběhy, které napsali čeští autoři jako Jaroslav Hašek nebo Franz Kafka,“ připomíná kurátor.

První komiksy namalovala už ve čtrnácti letech. „Vytváří své příběhy na základě myšlenky určité opozice vůči spotřební společnosti, zvláště té americké, kterou velice dobře poznala na vlastní kůži. Kritizuje nadnárodní korporace, existenciální nicotnost kultury společnosti, konzum a spotřební společnost. Je to o hledání vlastní identity, aniž by člověk byl příliš stržen a deformován technologiemi, masovostí a tím konzumem,“ dodává Jan Kotalík.

Výstava Oáza hororu v poušti nudy je v Prácheňském muzeu v Písku k vidění do 1. dubna.

Výstava Oáza hororu v poušti nudy v Prácheňském muzeu v Písku

Nové výstavě v Prácheňském muzeu se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná, že Muzeum Jindřichohradecka získalo dosud neznámý betlém Tomáše Krýzy a zve k poslechu nahrávky Miroslav Horníček v Šemanovicích, kterou vydalo nakladatelství Radioservis.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: pku
Spustit audio