Smetanovo trio se vrátilo z amerického turné, hrálo v 11 prestižních sálech

26. březen 2018

Ve složení houslista Jiří Vodička, klavíristka Jitka Čechová violoncellista Jan Páleníček hraje Smetanovo trio. Poslední dva jmenovaní tvoří nejen umělecký, ale i manželský pár a od podzimu loňského roku žijí v Doudlebech u Českých Budějovic.

Smetanovo trio se nedávno vrátilo z turné po Spojených státech amerických, v rámci kterého vystoupilo v jedenácti prestižních sálech. „Hráli jsme v úžasném prostoru v New Yorku, ve Washingtonu, v Chicagu a také třeba ve Philadelphii, což je úžasné místo, takový základ USA, tam člověk cítí i určitou hrdost a čest, že tam může vystoupit,“ vyjmenovává Jitka Čechová.

Velmi příjemně překvapení byli hudebníci z publika. „Musím říct, že jsme po předešlých zkušenostech byli až trochu konsternováni. Ne, že by to v těch minulých letech bylo špatné, ale nebylo výjimkou, že třeba publikum tleskalo mezi větami, zatímco tentokrát jsme se setkávali s publikem naprosto vzdělaným. Možná také proto, že to jsou takové hudební metropole, přijetí bylo naprosto unikátní,“ říká Jan Páleníček.

Souznění s publikem bylo pro Jitku Čechovou největší odměnou. „Opravdu jsme cítili obrovskou smysluplnost naší práce, chodili za námi nadšení lidé plní entuziasmu z koncertu. To je největší odměna, smysl naší práce, abychom rozdávali pozitivní energii a aby lidé toužili opět nás slyšet,“ dodává.

Jan Páleníček to také vnímá jako poctu české interpretační škole, ze které Smetanovo trio vzešlo. „Já jsem měl to obrovské štěstí, že jsem se setkal s osobnostmi jako Josef Vlach, primarius Vlachova kvarteta, ale samozřejmě i můj otec, člen Českého tria a velký sólista. Ti nám předali jakousi zpověď toho českého muzikantství, kterou se snažíme šířit dál, a já mám pocit, že zahraniční publikum nesmírně rezonuje s tím českým sdělením. To ve mně vyvolává takový pocit jisté hrdosti,“ komentuje.

Rozhovor o americkém turné Smetanova tria si můžete poslechnout v kulturním magazínu Kavárna. Také vás zavedeme do Jihočeského divadla na balet Klíče odnikud, připomeneme festival Jeden svět a nabídneme recenzi knihy Evangelium podle Foglara.

autor: pku
Spustit audio