Střet světa vědy a nadpřirozených jevů přináší Nebezpečný experiment v Jihočeském divadle

6. listopad 2017

Mysteriózní noir thriller Nebezpečný experiment otevírá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích cyklus nazvaný Mezi nebem a zemí. Jedná se o sérii činoherních titulů věnovaných záhadám a napětí.

Jako první si dramaturgyně Olga Šubrtová vybrala k divadelní adaptaci detektivní příběh Parazit Arthura Conana Doyla.

„Je to velmi napínavý příběh o profesoru fyziologie, který je těžký materialista a na jednom večírku se setká s ženou ovládající umění hypnózy a sugesce. Když uvidí, že to funguje, posedne ho vědecká ctižádost, chce to pojmenovat a přijít těm silám na kloub vědeckou cestou. A netuší, jak velmi si zahrává a kam až to může dojít,“ popisuje Olga Šubrtová.

S režisérkou Janou Kališovou se soustředily na to, aby detektivní příběh neztratil ani na jevišti tajemno a napětí.

Ke spolupráci přizvaly scénografa Martina Chocholouška. Jeho scéna režisérce umožnila, aby se všechny změny prostředí odehrály v náznaku přímo během děje. „Já jsem věděla, že musím udělat všechno proto, abychom to vyprávěli takzvaně filmově, průběžně, abychom nepřerušovali ostrými předěly ten tok napětí. A to se snad povedlo,“ říká Jana Kališová.

Ústřední postavu profesora Gilroye hraje Pavel Oubram. „Je to mladý nadějný vědec, který si je absolutně jistý svým postavením, svým intelektem, ale pak se začnou dít věci, které ho z toho vyvedou. Je to role, kterou bych nečekal, že dostanu, o to je to zajímavější,“ komentuje.

Novou zkušenost přinesla role mystické hypnotizérky také Věře Hlaváčkové. „Ta moje role je temná, mystická a vlastně i svým způsobem zlá, ale jak to v životě chodí, nic není černobílé. Přineslo mi to potkání s novými věcmi na divadle, a to je prostě vždycky občerstvující,“ dodala.

Inscenace Nebezpečný experiment podle detektivního příběh Parazit Arthura Conana Doyla v Jihočeském divadle

Novou inscenaci Jihočeského divadla představuje kulturní magazín Kavárna. Dále vás vezme na poslední koncert Marty Kubišové i na výstavu Miroslava Petříka v budově rozhlasu a nabídne recenzi knihy Poločas rozpadu.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: pku
Spustit audio