Valentin Horba nezaměnitelným stylem maluje jihočeské chalupy a krajinu

11. září 2017

Díky obrazům Valentina Horby se doslova rozsvítila kavárna U Tří lvů v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Nejčastějšími motivy jeho děl jsou jihočeské chalupy a krajina, na mnoha obrazech zachycuje také kostely a uličky různých obcí.

Na jednom z vystavených obrazů návštěvníci například poznají kostel v Putimi. „Tu jsem objevil před čtyřmi roky, když jsem tam dělal výstavu pro kamaráda. Navíc odtud pochází spisovatelka Jarka Pixová, se kterou jsme teď vydali kalendář a knihu o mlýnech. A zrovna jsem Putim maloval na jeden velký obraz do Iowy,“ komentuje Valentin Horba.

Jeho ztvárnění jihočeských měst a vesnic má charakteristický rukopis. Přesvědčit se o tom můžete ve v kavárně budějovického rozhlasu, kde výstava potrvá do 30. září. Je na ní celkem třicet obrazů.

„V současné době mám ještě velkou výstavu na hradě Švihov a v Prášilech na Šumavě,“ dodává malíř.

Pořídit si můžete i kalendář o českých klapáčích, tedy mlýnech. K tomuto námětu Valentina Horbu přivedla zvláštní událost. „Mám kamaráda Davida Kolouška a on přišel s tím, že mu v restituci vrátili pole a že tam kdysi stával Kolouškův mlýn. Chtěl, abych využil svojí fantazii a namaloval ho. Tak jsem namaloval svůj první mlýn z hlavy. Všem se hrozně líbí a ptají se, kde je,“ vypráví s úsměvem.

Obrazy Valentina Horby jsou v mnoha soukromých sbírkách, muzeích a galeriích. Jeden vlastní i prezident Václav Klaus a režisér Zdeněk Troška, další zdobí pracovnu starosty italského města Montoggia. Obraz Traktor Johndier s jihočeskou vesnicí byl předán do muzea v americké Iowě.

Valentin Horba představuje své obrazy ve výstavním prostoru Českého rozhlasu České Budějovice

Na výstavu Valentina Horby v budově rozhlasu zve kulturní magazín Kavárna. Dále se v něm ohlédneme za nočními prohlídkami Českých Budějovic, nabídneme recenzi thrilleru Sedmá pohroma a připomeneme velkoformátové fotografie, které jsou opět na náměstí.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio